Nederland kampt officieel met grootste neerslagtekort deze eeuw

neerslagtekort

Het heeft gevolgen voor natuur, mens en dier

Vandaag staat het gemiddelde neerslagtekort in Nederland op 310 millimeter. Daarmee hebben we officieel het grootste tekort van deze eeuw bereikt, aldus het KNMI.

Lage grondwaterstand

De droogtemonitor van het KNMI heeft vastgesteld dat het in september in bijna heel Nederland nog helemaal niet geregend heeft. Augustus was daarnaast een van de warmste en zonnigste maanden ooit in ons land. De warmte en de zon hebben ervoor gezorgd dat er veel water is verdampt. De komende dagen zal dat doorzetten. Het leidt tot een extreem lage grondwaterstand in heel het land. In sommige gebieden geldt dan ook een verbod op het oppompen van grondwater.

Tot nu toe had het jaar 2018 het droogste groeiseizoen. Het neerslagtekort stond toen op 308 millimeter. Het hoogste neerslagtekort ooit werd bereikt in 1976: toen was er sprake van een tekort van meer dan 360 millimeter.

Problemen voor de natuur

De natuur lijdt behoorlijk onder de droogte en de lage grondwaterstanden. Ook is er een kans dat dijken uitdrogen. Waterschappen zijn druk bezig met het herstellen van schade aan de dijken. Zo besproeit Waterschap Aa en Maas de dijk langs de Maas bij Cuijk (Brabant) en mogen er op andere plekken geen schapen meer op daken grazen. Daarmee wordt voorkomen dat de schapen de droge grasmat beschadigen.

Niet genoeg eten en drinken voor dieren

Daarnaast lijdt de droogte tot problemen voor wilde dieren. Veel egels zijn inmiddels vermagerd, vogelnestjes vallen uit elkaar en voedsel voor vogels verschuilt zich steeds dieper, omdat vogels niet met hun snavels in de droge grond kunnen prikken. Er wordt daarom aanbevolen om tuinen goed nat te houden, zodat insecten weer naar de bovengrond kruipen. Ook een klein bakje water een uitgestald fruit kunnen voor dieren een groot verschil maken.

Veel regen nodig

Er wordt regen verwacht komende week, maar dat zal de droogte helaas niet verhelpen. Het regenwater spoelt namelijk weg van de uitgedroogde grond. Om de grondwaterstand te herstellen, zal wekenlang aanhoudende regen nodig zijn.

Lees ook: Twee weken lang geen treinen tussen Lelystad en Dronten

Bron: NU.nl 1, NU.nl 2 | Beeld: BrunoPress