Nederlander eerste dwarslaesiepatiënt die benen weer kan bewegen

Dankzij implantaten in zijn hersenen en ruggenmerg

Een bijzondere mijlpaal: een Nederlandse man is de eerste dwarslaesiepatiënt ooit die zijn benen weer kan bewegen. Implantaten in zijn hersenen en ruggenmerg maken dat mogelijk. 

Dwarslaesie

De Nederlandse Gert-Jan Oskam kreeg in 2011 een dwarslaesie, waarna hem door artsen werd verteld dat hij waarschijnlijk nog maar één arm zou kunnen bewegen. In 2016 deed hij mee met een onderzoek naar nieuwe technologie om dwarslaesiepatiënten weer te leren lopen. Daarbij werd een implantaat in zijn ruggenmerg geplaatst, dat gedeeltelijk zijn verlamde benen kon aansturen.

Implantaten

Vorig jaar werden er ook implantaten in de hersenen van Oskam geplaatst. Deze krijgen een seintje wanneer hij wil gaan lopen. Het implantaat in zijn ruggenmerg krijgt een loopsignaal van een computer, waardoor de beenspieren worden geactiveerd. Door deze technologie lukt het Oskam als eerste ter wereld om zijn benen weer te bewegen. Op een gegeven moment is hij er zelfs in geslaagd om zelfstandig, zonder technische hulp, weer te lopen. Hoe dat kan, weten onderzoekers niet precies. Oskam kan zelfstandig door huis lopen en bijvoorbeeld de auto in en uit stappen, maar traplopen, lopen met obstakels of over hellingen lukt nog niet zonder technische hulp.

Hoopvol

De man is erg blij met de technologie die op hem is toegepast. “Het helpt me om zelfstandiger te kunnen lopen”, zegt hij daarover. De technologie is ontwikkeld door de Franse neurowetenschapper Grégoire Courtine en medisch technologiebedrijf ONWARD. Het behandeltraject vond plaats in Zwitserland, waarna Oskam is overgebracht naar Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Volgens die kliniek kan het nog wel even duren voordat deze technologie vaker bij patiënten kan worden toegepast, al zijn ze wel hoopvol over de ontwikkelingen.

Lees ook: Heftig: Kopen zonder Kijken-makelaar Alex ontsnapte aan de dood

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels