Opvang asielzoekers kampt met ernstig personeelstekort

opvang

Bijna één op de drie medewerkers is uitgevallen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) staat op instorten door de grote personeelstekorten. Dit blijkt uit een onderzoek van NRC en is bevestigd door het COA. In Ter Apel, waar het grootste asielzoekerscentrum van het land staat, is bijna één op de drie medewerkers uitgevallen, zo meldt het COA.

Andere locaties

Niet alleen in Ter Apel vallen er veel mensen uit. Ook op andere locaties van de opvangorganisatie vallen er bovengemiddeld veel mensen uit. Door heel Nederland ligt het verzuim volgens NRC op negen procent. Dit is bijna twee keer zo hoog als het landelijke verzuimgemiddelde.

Geen oplossing

Volgens het COA is het op dit moment niet meer mogelijk om asielzoekers op humanitaire wijze op te vangen. Op dit moment ziet de organisatie ook geen oplossing. Naast dat er veel mensen uitvallen, kampt het COA ook met een erg groot personeelstekort. Er staan duizenden vacatures open verspreid over het hele land. Deze moeten voor het einde van het jaar opgevuld zijn, bovenop de ruim vierduizend medewerkers die nu al voor het COA werken.

Triest dieptepunt

Door het tekort aan bedden in Ter Apel, sliepen er in de afgelopen periode veel mensen buiten of op een stoel in de wachtruimte bij het aanmeldcentrum. Vluchtelingenwerk Nederland noemde het ‘een triest dieptepunt’. In diezelfde periode heeft een recordaantal mensen asiel aangevraagd in Nederland, meldt statistiekbureau CBS. In april, mei en juni ging het om zeker zevenduizend mensen, wat het grootste aantal aanvragen is sinds 2014.

Opvangplekken

Het COA vangt op dit moment 43.000 mensen op. Echter, moeten er aan het einde van dit jaar 51.000 opvangplekken zijn. Deze opvangplekken zijn niet voor de Oekraïense vluchtelingen. Zij worden al opgevangen door verschillende gemeenten in Nederland. Voor Oekraïense vluchtelingen zijn er op dit moment nog vierduizend opvangplekken beschikbaar. Dit komt mede doordat gemeenten geen vluchtelingen uit andere landen opvangt.

Nareizigers

Mensen die een verblijfsvergunning krijgen in Nederland, mogen hun gezinsleden later over laten komen. Deze gezinsleden worden de zogeheten ‘nareizigers’ genoemd. In het tweede kwartaal kwamen 3.140 mensen op die manier naar Nederland. Meer dan 2.000 van de nareizigers kwamen uit Syrië. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Lees ook: Onverwachte stijging prijzen: inflatie naar 11,6 procent

Bron: NU.nl, NOS | Beeld: Pixabay

Array