Inflatie: goederen en diensten zijn bijna 12 procent duurder geworden

inflatie

Dit is de grootste stijging in meer dan veertig jaar

Dat we dieper in de buidel moeten tasten tijdens het shoppen, boodschappen doen of een bezoekje aan het terras zal je vast niet zijn ontgaan. De prijzen van goederen en diensten afgelopen maand zijn bijna 12 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het CBS. In meer dan veertig jaar zijn de prijzen niet zo fors gestegen.

Bijna 12 procent duurder

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat vandaag weten dat de inflatie in maart 2022 maar liefst 11,9 procent bedroeg. Dat betekent dat de prijzen van goederen en diensten in deze maand gemiddeld bijna 12 procent hoger lagen dan in maart 2021. In februari was dit volgens dezelfde meetmethode nog 7,3 procent. De grote stijging komt vooral door de prijzen van energie en brandstof, die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne flink omhoog zijn geschoten.

Zoveel betaal je extra in de supermarkt

Niet alleen voor olie en gas, maar ook voor andere ‘goederen’ zijn we meer gaan betalen. Zo werden voeding, drank en tabak 5,5 procent duurder. Voor andere producten moeten we gemiddeld 4,4 procent meer neertellen dan een jaar geleden. En ook voor diensten, van een bezoek aan de kapper tot een ritje in een taxi, betalen we gemiddeld 2 procent meer.

Kleine meevaller: verlaagde accijnzen op brandstof

Vanaf vandaag, vrijdag 1 april, worden de prijzen voor brandstof gelukkig weer iets lager. Het kabinet heeft de accijnzen op benzine en diesel namelijk verlaagd tot het einde van dit jaar. Daardoor betaal je nu minder bij een tankbeurt dan de afgelopen weken. Mensen met een laag inkomen krijgen bovendien 600 euro meer compensatie op hun fors gestegen energierekening. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, ziet het alsnog somber in. “Een lagere accijns en de verlaging van energiebelasting kunnen wel helpen om iets van de ergste stijging af te halen, maar de grootste groei zit in de ontwikkeling van de wereldmarktprijzen. Als de olieprijzen blijven stijgen, kan daar bijna geen enkele accijnsverlaging tegenop”, vertelt hij aan NOS.

Historische cijfers

Zo’n grote inflatie als in de afgelopen maand is al bijna vijftig jaar niet meer voorgekomen. “Een historisch cijfer. De laatste keer dat de inflatie zo hoog was, was tijdens de oliecrisis in 1975”, laat Van Mulligen weten. “Het is ook uniek dat de inflatie fors hoger is dan in februari en in één maand dus zo hard oploopt.

Het CBS heeft dit inflatiecijfer berekend aan de hand van de Europese prijsindex (HICP). Maandag zal het bureau de cijfers bekendmaken die aan de hand van de Nederlandse prijsindex zijn berekend.

Lees ook: Tanken is duurder dan ooit: hoe kun je brandstof besparen?

Bron: Nu.nl, NOS | Beeld: Pexels