Overheid wil autobezit in de toekomst flink verminderen

auto

Over een aantal jaren is een eigen auto misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend meer

Het moet wat de overheid betreft in de toekomst steeds minder vanzelfsprekend worden om een auto te hebben. De overstap naar volledig elektrische modellen is niet genoeg meer om de klimaatdoelen van 2030 te halen. 

Klimaatneutrale samenleving

Het Nederlandse wagenpark moet steeds schoner. De overheid heeft immers – net als vrijwel de hele Westerse wereld – de pijlen gericht op een volledig klimaatneutrale samenleving. Met het oog op dat doel werd de elektrische auto steeds gestimuleerd: belastingvoordelen, teruggaves en ‘goedkope’ stroom moesten ervoor zorgen dat de burger massaal over zou stappen naar de elektrische voertuigen.

Elektrisch toch niet de oplossing

Volgens nieuwe overheidsadviseur professor Jan Willem Erisman is het allemaal echter niet genoeg. Tegenover het AD stelt hij dat elektrisch rijden toch niet de oplossing is. Erisman kaart aan dat er waarschijnlijk niet genoeg grondstoffen zijn om iedereen aan een EV te helpen. De voorraad van edelmetalen zoals kobalt en lithium is immers niet oneindig.

Gedragsverandering en ontmoediging

In plaats van elektrische auto’s ziet professor Erisman het liefst helemaal geen auto’s. Er is immers niets beters voor het milieu dan een auto die niet gebouwd en gereden hoeft te worden. We moeten daarom kijken naar manieren om de auto voor zoveel mogelijk mensen overbodig te maken. Het openbaar vervoer, deelvervoer, fietsen en thuiswerken moeten bekeken worden als alternatieven. Om de ‘gewone Nederlander’ zover te krijgen, wil de professor gaan inzetten op gedragsverandering.

Lees ook: Bizar: arts ontdekt levende worm in hersenen Australische vrouw

Bron: Autobahn | Beeld: Pexels