Protestactie cultuursector, maar burgemeesters willen ‘handhaven’

protestactie cultuursector

Van concertgebouw naar kapsalon en van museum naar yogastudio

Na de protesten van winkeliers en horeca vorige week, is het vandaag de beurt aan de cultuursector. Met de versoepelingen van de lockdown afgelopen week, viel er voor hen namelijk niks te vieren: alles blijft op slot. Dit leverde al veel kritiek en scheve blikken op, en vandaag maakt de cultuursector hun punt nog eens goed duidelijk met een protestactie.

Protesteren tegen coronamaatregelen

Hoewel het einde van de lockdown voor winkeleigenaren verlichting bracht, blijven horeca en cultuursector stevig op slot. Voor de persconferentie lieten veel winkeliers al weten dat zij hoe dan ook de deuren zouden openen. Uiteindelijk bleek dat de lockdown voor hen eindigde, maar bijvoorbeeld de horeca kreeg niet hetzelfde voordeel van de twijfel. Zij openenden dan ook op zaterdag massaal hun deuren uit protest, en door het hele land lieten burgemeesters en bewindslieden weten begrip te hebben voor hun situatie en ’terughoudend’ te zijn met de handhaving. Het ziet er echter naar uit dat de protesten van de cultuursector vandaag anders kunnen gaan verlopen.

Cultuursector protesteert

Vandaag openen namelijk door heel Nederland verschillende culturele instellingen hun deuren. Dat ziet er echter net even anders uit dan normaal. Onder de naam Kapsalon Theater zijn deze locaties namelijk een kleine transformatie ondergaan. Zo is het Amsterdamse Concertgebouw nu een kapper, schoonheidssalon of massagestudio. Op de achtergrond speelt een orkest de meest prachtige symfonieën, valt te zien in een tweet van het Concertgebouw. Ook het Van Gogh Museum doet vandaag dienst als kapsalon en het Fries Museum en uitvaartmuseum Tot Zover zijn vandaag yogastudio’s. De Museumvereniging legt uit waarom zij protesteren: “450 musea staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar in totaal 85.000 fysieke winkels in Nederland.”

Handhaven

Het begrip rond de protestacties van winkeliers en horeca lijkt vandaag te ontbreken. Zo liet Amsterdamse burgemeester Femke Halsema al weten dat er consequenties zullen zijn als de culturele instellingen vandaag hun deuren openen. Bedenker van de protestactie, Diederik Ebbinge, reageerde hierop in De Volkskrant. Halsema had hem namelijk persoonlijk gebeld om te laten weten dat zij als burgemeester de regels zal handhaven. “Ik zag dat niet aankomen. Maar ik heb geen zin om het daardoor te laten verpesten. Mijn primaire reactie was verontwaardiging”, vertelt hij. “Maar toen ik gisteravond thuis zat, bedacht ik me dat we onze pijlen helemaal niet moeten richten op burgemeesters, politie en andere handhavers. De werkelijke figuren waar het om gaat, de beleidsmakers in Den Haag, blijven daardoor buiten schot”, legt hij vervolgens uit. Of vandaag de protestacties inderdaad worden afgebroken, moeten we dus nog zien.

Lees ook: Winkeliers protesteren en gooien zaterdag deuren open

Bron: AD.nl, Volkskrant | Beeld: Brunopress