Kabinet koerst af op avondlockdown, wil scholen openhouden

Onder andere de horeca, niet-essentiële winkels en sportscholen moeten om 17.00 uur dicht

Het demissionaire kabinet gaat vandaag knopen doorhakken over de extra coronamaatregelen die zaterdag voor drie weken in zullen gaan. Dat die extra maatregelen er gaan komen, is wel zeker. De hamvraag is nu: kiest het demissionaire kabinet voor strengere maatregelen of voor een harde lockdown? “Nog een keer te weinig doen, zal het kabinet echt willen voorkomen”, vertellen ingewijden. 

Scholen open

In het Catshuisberaad van donderdag is het demissionaire kabinet nog niet tot een besluit gekomen over het nieuwe maatregelenpakket, zo melden ingewijden aan RTL Nieuws. Wel lijkt het erop dat het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) opvolgt om de scholen open te houden. Hoewel er momenteel veel coronabesmettingen zijn onder kinderen, is er steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij hun lessen en contacten op school moeten missen.

Avondlockdown

Volgens bronnen bij het kabinet liggen er grofweg twee scenario’s op tafel. Aan de ene kant een harde lockdown, waarbij ook de scholen moeten sluiten. Aan de andere kant kunnen de scholen openblijven, maar komen er strengere maatregelen voor andere sectoren. Het scenario dat volgens ingewijden nu wordt doorgerekend door het RIVM is een zogenoemde ‘avondlockdown’: sluitingen tussen 17.00 uur ‘s middags en 05.00 uur ‘s ochtends in andere sectoren. Denk hierbij aan de horeca, niet-essentiële winkels, amateursport en sportscholen, ‘doorstroomlocaties’ en de cultuursector. De supermarkten zullen waarschijnlijk om 20.00 uur ‘s avonds moeten sluiten. Het is nog onduidelijk welke effecten van deze avondlockdown worden verwacht, maar het demissionaire kabinet lijkt in lijn met het OMT-advies er alles aan te willen doen om de scholen open te houden.

Niet te weinig doen

Strengere maatregelen zijn in ieder geval noodzakelijk om de exploderende coronacijfers te remmen en het coronavirus een harde klap te geven. Er liggen nu ruim 2500 mensen met corona in de ziekenhuizen en de rek in de zorg is er nu écht uit. “De verwachte kentering is niet gekomen en daarom moeten we maatregelen nemen, stevige maatregelen”, vertelde De Jonge gisteren. Achter de schermen klinken geluiden dat De Jonge en Rutte de grootste voorstanders zijn van een harde lockdown. “Rutte wil per se niet nog een keer te weinig doen, niet nog een keer op een persconferentie moeten zeggen: we hebben het verkeerd gezien en te weinig gedaan”, melden ingewijden aan RTL Nieuws.

Persconferentie

Met welke extra coronamaatregelen Rutte en De Jonge gaan komen, is voor nu nog maar de vraag. Vandaag staat er eerst een overleg met de meest betrokken bewindspersonen op de agenda. Ook is er nog een online overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Vanavond om 19.00 uur is er een vervroegde coronapersconferentie en wordt er duidelijk of het demissionaire kabinet heeft gekozen voor een harde lockdown of strengere coronamaatregelen.

Lees ook: Wetsvoorstel is af: 2G voor horeca, evenementen en cultuur

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Pro Shots, Koen Laureij