Opnieuw sobere Prinsjesdag met even sober nieuws voor onze portemonnee

Prinsjesdag

We gaan er niet veel op vooruit komend jaar

Geen volle, oranjegekleurde straten in Den Haag, geen rijtoer én een demissionair kabinet. Voor het tweede jaar op rij is Prinsjesdag niet bepaald een feest te noemen. Ook voor onze portemonnee hoeven we weinig goed nieuws te verwachten, vertelt politiek commentator Frits Wester aan RTL Nieuws

Demissionair kabinet

Prinsjesdag met een demissionair kabinet, hoe zit dat? Volgens Wester kun je de cijfers die vandaag gepresenteerd worden het best met een potlood invullen. “En zodra er een nieuw kabinet is weer uitgummen en de cijfers opnieuw invoeren.” Toch is het geen optie om Prinsjesdag een jaartje over te slaan. “Ook al is de keuzevrijheid beperkt, het kabinet moet bepaalde grote uitgaven wel inboeken. Dat staat in de wet. Uiterlijk de derde dinsdag van september moeten de uitgaven voor volgend jaar bekend worden gemaakt.”

Plannen

Hoewel het demissionaire kabinet later vandaag de officiële plannen bekendmaakt, is er de afgelopen dagen al veel uitgelekt over de voornemens van het kabinet. Omdat het kabinet in reservetijd zit, hoeven we geen baanbrekende, nieuwe plannen te verwachten. Toch kunnen we wel wat uitgaven verwachten uit het koffertje van minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hieronder noemen we de belangrijkste uitgaven die we kunnen verwachten.

Klimaat

Het demissionair kabinet trekt 6,8 miljard euro uit voor maatregelen om het klimaatprobleem te bestrijden, zoals subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s. Het lijkt er niet op dat dit demissionaire kabinet het stikstofprobleem op gaat lossen. Dat wordt de taak van een volgend kabinet.

Veiligheid

Er wordt 400 miljoen euro uitgetrokken voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Denk hierbij onder anderen aan meer wijkagenten en recherche. Ook defensie krijgt meer geld om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast trekt het demissionair meer geld uit voor de zogeheten sociale advocatuur. Dit zijn advocaten die de belangen van mensen met een laag inkomen behartigen.

Economie

Ondanks de coronacrisis – en talloze ondernemingen die hierdoor in zwaar weer verkeren – gaat het economisch gezien verrassend goed met ons land. “De economie floreert als een tierelier. Er zijn meer vacatures dan werklozen. Het afgelopen jaar was er ook een behoorlijke koopkrachtstijging van mensen die een baan hebben”, weet Wester te vertellen. Dat is dan ook terug te zien in de cijfers. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) groeit de economie dit jaar met 3,9 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2022 groeit de economie iets minder hard, namelijk 3,5 procent. De werkloosheid is dit jaar 3,4 procent, maar volgend jaar stijgt die heel lichtjes naar 3,5 procent. Het begrotingstekort loop dit jaar op tot 5,4 procent, door onder meer de coronasteun voor bedrijven. Naar verwachting halveert dit volgend jaar en komt het tekort uit op 2,3 procent. Tot slot wil het demissionair kabinet de komende tien jaar 100 miljoen euro per jaar in woningbouw investeren.

Inkomen

Dat klinkt allemaal heel goed, maar voelen we daar ook iets van in onze portemonnee? Wester verwacht helaas van niet. “In de begroting die het kabinet nu heeft opgesteld, is de koopkrachtstijging vrij gering of nul voor iedereen. Maar vergeet niet: het is een begroting die opgesteld moet worden, maar ook eentje die beperkt is in de tijd.” Tot nu toe laten de cijfers zien dat Nederlanders er gemiddeld slechts 0,1 procent op vooruit gaan. Voor gepensioneerden, tweeverdieners en gezinnen met kinderen verandert er niets. Werkenden, uitkeringsgerechtigden, alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen gaan er 0,1 procent op vooruit; alleenverdieners gaan er 0,2 procent op achteruit. Wel stijgen de cao-lonen dit jaar gemiddeld met 2,0 procent. Volgend jaar komt daar nog een plus van 2,2 procent bij.

Lees ook: De Jonge: ‘Geen coronapas nodig op terras, maar wel voor wc binnen’

Bron: RTL Nieuws, NU.nl | Beeld: BrunoPress