Totale schade door overstromingen in Valkenburg bedraagt 400 miljoen euro

Valkenburg

In totaal zijn 2300 huizen beschadigd geraakt

De beelden van de overstromingen in Valkenburg staan nog vers op ons netvlies. Straten vol stromend water, evacuerende mensen, ondergelopen campings, beschadigde huizen en bedrijven. De teller van de schade staat inmiddels op 400 miljoen euro, zo laat burgemeester Daan Prevoo woensdag tijdens een persconferentie weten. Het gaat om 200 miljoen euro materiële schade en nog eens 200 miljoen euro bedrijfsschade door misgelopen inkomsten. 

Schade

In totaal zijn 2300 huizen beschadigd geraakt door de overstromingen, waarvan 700 ernstig. Dit betekent dat 700 huishoudens voorlopig niet terug kunnen naar hun woning. Nog eens 270 horecagelegenheden en 180 winkels hebben ook behoorlijke schade opgelopen. Verzekeraars hebben inwoners van Valkenburg zie zijn getroffen door de wateroverlast toegezegd dat de schade wordt vergoed, laat Prevoo weten. “Dat is ontzettend goed nieuws.”

Noodverordening

Verder liet de burgemeester van Valkenburg weten dat mensen niet in het buitengebied rond de gemeente mogen komen. Daar ligt namelijk zwaar verontreinigd slib, dat door de GGD “ingeschaald wordt als een groot gezondheidsrisico”, aldus Prevoo. Er geldt daarom een noodverordening. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete. “Valkenburg is overstroomd door een soep van regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet”, zei Prevoo. “Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen.”

Onderdak

Hoe het nu zit met de 700 huishoudens die geen woning hebben om naar terug te keren? “Wij denken dat we iedereen onder de pannen hebben gebracht, voor zover dat van ons gevraagd is”, laat Prevoo weten. Sommige huishoudens kunnen ook bij familie of vrienden terecht. Helaas gaat dit niet om een paar nachtjes logeren. Het herstellen van de huizen gaat naar verwachting maanden duren. “De huisraad is inmiddels afgevoerd, zo’n 900 ton in totaal. Maar de huizen moeten nog zeker twee tot drie maanden drogen. Ook moet isolatiemateriaal vervangen worden en ontzette muren en kapotte puien moeten worden gecontroleerd door experts.”

Lees ook: André Rieu hekelt vakantie Willem-Alexander en Máxima

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: Pro Shots / MaRicMedia