Lachgas steeds vaker betrokken bij ongelukken met dodelijke afloop

lachgas

Lachgas aangetroffen bij ongelukken met tientallen doden als gevolg

De politie heeft op verzoek van de NOS onderzoek gedaan naar de rol van lachgas bij verkeersongelukken. Daaruit bleek een zorgwekkende trend. Steeds vaker lijkt lachgas namelijk betrokken bij ongelukken – en steeds vaker met dodelijke afloop.

Lachgas

Naast zaken als alcohol, wiet en eventuele hardere drugs, gebruiken steeds meer mensen recreatief lachgas. Dit middel wordt in de gezondheidszorg ingezet als narcosemiddel. Maar steeds meer mensen tikken het middel op de kop voor vermaak. André Wolff, hoogleraar anesthesiologie aan de Groningse universiteit, waarschuwt voor het middel. “Gebruik van lachgas kan leiden tot duizeligheid, vervorming van geluiden en je kunt het bewustzijn verliezen door zuurstoftekort”, vertelt hij bij de NOS.

Verkeersongelukken

Toch weerhoudt dit mensen er niet van om met lachgas achter het stuur te kruipen. De politie laat weten dat verkeersongelukken waarbij lachgas betrokken is steeds vaker voorkomen. In totaal waren er in 2019 470 ongelukken waarbij lachgas werd aangetroffen, in 2020 waren het er 712, en tot en met oktober dit jaar staat de teller al op 595. Hiervan hadden in 2019 17 een dodelijke afloop, in 2020 25, en tot en met oktober dit jaar waren er 21 ongelukken met fatale afloop.

Geen test

Bovendien worden de zaken bemoeilijkt door het feit dat er geen bloed- of speekseltests zijn voor het middel. De politie kan dus alleen uitgaan van wat zij aantreffen of wat getuigen verklaren. “We moeten het doen met wat we aantreffen. Getuigenverklaringen bijvoorbeeld, dat iemand door een medeweggebruiker gezien is met een lachgasballon achter het stuur”, legt Paul Broer van de Nationale Politie uit. Wel wordt gewerkt aan testmethoden. “Maar wanneer die ook daadwerkelijk gebruikt kunnen gaan worden is nog niet duidelijk”, laat een woordvoerder weten.

Legaal of niet?

Een reden dat lachgas steeds populairder wordt als recreatiemiddel, is dat het legaal is. Voorlopig dan, in elk geval. Staatssecretaris Blokhuis liet in 2019 al weten dat er wordt gewerkt aan een verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Dat verbod zou op 1 januari dit jaar ingaan, maar door gebrek aan geld voor handhaving is dit niet gebeurd. Verschillende gemeenten hebben daarop het heft in eigen hand genomen. Sommige gemeenten hebben een volledig verbod, zoals Den Haag. Anderen, zoals Utrecht, kiezen voor lokale verboden. Deze worden wel steeds vaker uitgebreid. In maart dit jaar waren er al 184 gemeenten met enige vorm van een lachgasverbod. Inmiddels is de financiering voor een landelijk verbod wel in orde. De wet ligt bij de Eerste en Tweede Kamer en het landelijk verbod moet in het voorjaar van 2022 ingaan. Overigens is met lachgas op achter het stuur kruipen nóóit legaal, benadrukt de politie.

Lees ook: Waarom blijven zoveel mensen kijken bij een ongeluk?

Bron: NOS | Beeld: Pixabay, Alexa’s Foto’s