Ventileren tegen corona: hoe doe je dat?

corona ventileren

Voor ventileren moeten we terug naar vroeger, aldus experts

Sinds de persconferentie van 19 juli is er naast het afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten een vierde basisregel van kracht: “Zorg voor voldoende frisse lucht.” Maar echt goed ventileren, hoe doe je dat? En waar moet je op letten als je je huis ventileert tegen corona?

Ventileren en corona

Al sinds het begin van de pandemie benadrukken experts het belang van ventileren in de strijd tegen het coronavirus. Maar nu het onderdeel van de basisregels is geworden, klinkt er ook veel kritiek. Francesco Franchimon, ventilatie-expert aan de TU Eindhoven, legt uit bij NU.nl: “In een ruimte waar een besmette persoon aanwezig is en waar niet wordt geventileerd, wordt de concentratie virusdeeltjes die de besmette persoon uitademt niet verdund en dus kunnen die deeltjes de ruimte ook niet verlaten.” En hoe meer die virusdeeltjes in dezelfde ruimte blijven, hoe groter de kans dat je ze inademt. En hoe meer virusdeeltjes je inademt, hoe groter de kans dat je ziek wordt.

Persconferentie

Afgelopen zaterdag werd in Trouw kritisch gereageerd op het advies van Rutte. Tijdens de persconferentie sprak hij namelijk over “minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis”, maar experts vinden dit te vrijblijvend. Alvin Bartels, beleidsadviseur Infectiepreventie van het RIVM vind het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen ventileren en luchten. “Ventileren is het continu verversen van binnenlucht met verse buitenlucht. En luchten is het wijd tegenover elkaar openzetten van ramen en deuren om snel de binnenlucht te verversen.”

Luchten en ventileren

Het RIVM adviseert dan ook iets anders dan Rutte. Volgens hen is het nuttig om de hele dag door te ventileren door ramen op een kiertje te houden of ventilatieroosters open te zetten. Een paar keer per dag de boel luchten is daarbij ook een goed idee. Sowieso is het verstandig om te luchten na het koken, na het douchten, of na het werken met producten zoals verf of lijm. Franchimon benadrukt echter wel dat het ventileren en luchten geen vervanging zijn voor de anderhalvemeter-regel.

Terug naar vroeger

Uiteindelijk kunnen we het beste naar vroeger kijken, toen er nog veel binnen werd gerookt. “Meestal werden dan de ramen opengezet om te voorkomen dat een kamer blauw zou komen te staan. En als het bezoek weg was, werden alle ramen geopend om de sigarettengeur weg te krijgen. Ventileer en lucht het huis alsof iemand binnen rookt”, aldus Franchimon. Om effectief te ventileren tegen corona moeten we dus terug in de tijd!

Lees ook: Pfizer en Moderna verhogen prijs van coronavaccins

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, freestocks