Vooral werknemers in de zorg hebben last van ongewenst seksueel gedrag

zorg

Vrouwen hebben er vaker mee te maken dan mannen

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS blijkt dat maar liefst elf procent van de vrouwelijke werknemers te maken heeft met ongewenst seksueel gedrag. Dit komt van klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. Met name in de zorg is dit aantal groot. 

Ongewenst seksueel gedrag

Volgens het onderzoek van TNO en CBS hebben vrouwen in alle leeftijdsgroepen vaker met ongewenst seksuele aandacht te maken op het werk dan mannen. In totaal meldt elf procent van de vrouwelijke werknemers het ongewenste seksueel gedrag van patiënten en klanten. Drie procent daarvan heeft ook te maken met seksueel gedrag van leidinggevenden of collega’s. Bij mannen ligt dit een stuk lager, en gaat het om een respectievelijke twee procent door patiënten en klanten, en één procent door leidinggevenden of collega’s.

Wanneer is het grensoverschrijdend?

Wendela Hooftman, TNO-onderzoeker, legt uit dat het een breed onderzoek naar omstandigheden is. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een van de thema’s. TNO heeft geen definitie gegeven van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ziet het als volgt: “Het kan heel groot zijn en heel klein, van dubbelzinnige opmerkingen, tot staren of foto’s laten zien tot daadwerkelijk aanranding of verkrachting.” Volgens Hooftman verschilt het per persoon en per persoon hoe een opmerking of handeling wordt ervaren.

Niet alleen in de zorg

Verschillende beroepen in de zorgen hebben hiermee te maken, zoals verpleegkundigen (mbo en gespecialiseerd), verzorgenden, medisch praktijkassistenten en artsen. Ook bij andere beroepen zijn er veel meldingen geweest over seksuele aandacht. Met name van kassamedewerkers, kelners en barpersoneel. Vergeleken 2020 is de ongewenste seksuele aandacht door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers met zes procent gestegen. Toen lag het percentage iets lager dan voorgaande jaren.

Lees ook: Ziekteverzuim van zorgpersoneel op hoogste punt in twintig jaar

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels