Vredesonderhandelingen in Belarus: kans op doorbraak klein

vredesonderhandelingen

Er is weinig vertrouwen in een definitief besluit

Een aantal uur geleden zijn in Belarus de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland gestart. Ze zijn nog altijd bezig en er lijkt nog geen oplossing in zicht. Oekraïne wil een onmiddellijke wapenstilstand en terugtrekking van Russische troepen. Rusland wil vooral de nadruk leggen op het ‘demilitariseren van Oekraïne’ en wil dat Oekraïne zich neutraal laat verklaren.

Sceptisch, maar een poging waard

Zowel de Oekraïense president Zelensky als de Russische president Poetin zijn niet bij de onderhandelingen aanwezig. De Oekraïense onderhandelaars arriveerden vanochtend per helikopter in Belarus. Het gaat om de minister van Defensie, de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van de fractie van Zelensky’s partij in het Oekraïense parlement. Zelensky zei zelf dat hij sceptisch is over de onderhandelingen, maar dat hij het toch wilde proberen.

‘Vijandig gedrag’

Het Kremlin heeft de EU beschuldigd van “vijandig gedrag” tegenover Rusland, omdat EU-landen wapens aan Oekraïne hebben geleverd. Ook reageerde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov op de verschillende sancties die de EU voor Rusland heeft opgesteld. Volgens hem is Rusland in staat om de schade van die sancties te compenseren en doen de persoonlijk sancties Poetin niets. Peskov wilde niet ingaan op Poetins eerdere dreigement om de kernwapendivisie van het Russische leger op gevechtsmodus over te laten gaan.

Lid van de EU

Ondertussen heeft Zelensky opgeroepen tot versneld lidmaatschap van de EU. Hij wil dat Oekraïne per direct lid wordt van de EU. Om dat mogelijk te maken, moet de EU het land via een speciale procedure toelaten. In een videotoespraak zei Zelensky: “Ons doel is om bij alle Europeanen te horen, en – dat is het belangrijkst – om gelijk te zijn. Ik ben er zeker van dat dat eerlijk is. Ik ben er zeker van dat we dat verdienen.” Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zei gisteren dat ze het daarmee eens is. Uiteindelijk is het aan de 27 EU-lidstaten om te beslissen of Oekraïne mag toetreden.

Gevlucht en gewond

Inmiddels zijn meer dan een half miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Ook zijn honderden mensen gewond geraakt door de aanvallen van de Russen. Zij lijken het tempo van hun aanvallen te vertragen, omdat de Oekraïeners meer weerstand bieden dan verwacht. Wel werd er vandaag hevig gevochten in de steden Chernihiv en Charkov en zijn er al dagenlang gevechten bij het vliegveld Hostomel.

Lees ook: De EU heeft nieuwe sancties voor Rusland aangekondigd

Bron: NU.nl | Beeld: BrunoPress