Kinderopvang wordt weer duurder in 2022

kinderopvang

Vooral lagere inkomens gaan dit in de portemonnee voelen

Breng jij je kind of kinderen naar de kinderopvang? Dan kan het maar zo eens zijn dat je daar volgend jaar vele tientjes of zelfs honderden euro’s extra aan kwijt bent. Uit berekeningen die de sector heeft laten maken blijkt dat kinderopvangorganisaties komend jaar te maken krijgen met een kostenstijging van 2,3 tot 2,9 procent. En dat gaan niet alleen de kinderopvangorganisaties, maar ook de ouders in hun portemonnee voelen. 

Kostenstijging

Onder meer door hogere loonkosten krijgen kinderopvangorganisaties in 2022 te maken met een kostenstijging van 2,3 tot 2,9 procent. Over het maximumtarief kunnen ouders, afhankelijk van hun inkomen, een bepaald percentage van hun rekening via de kinderopvangtoeslag terugkrijgen. In 2022 stijgt dit echter slechts met zo’n 0,5 procent. De kinderopvang wordt dus duurder. Tegelijk krijgen lagere inkomens niet de passende hulp om dit te kunnen blijven betalen.

Rek is eruit

De kinderopvangorganisaties zullen er in eerste instantie alles aan doen om ouders niet de dupe te laten worden van de kostenstijging. Daarom zullen zij de hogere kosten eerst voor eigen rekening nemen. Toch vrezen ze dat dit niet lang stand zal houden. De rek is er inmiddels wel uit, aldus de kinderopvangorganisaties. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat ouders in 2022 te maken krijgen met tarieven die hoger zijn dan de maximale vergoeding door de overheid.

Gevolg voor de portemonnee

Wat dat concreet betekent voor de portemonnee van de ouders? In 2022 zal het maximale uurtarief van de overheid 8,50 euro bedragen. Stel dat de kinderopvang dit jaar nog 8,40 euro per uur rekende. Komend jaar komt daar dan ongeveer 2,5 procent bij door hogere kosten. Dat maakt 8,61 euro per uur. Voor ouders betekent dit netto 0,11 euro per uur extra kosten. Ga je uit van ouders met twee kinderen die drie dagen per week naar de dagopvang gaan, dan is dat 29 euro per maand. Per jaar hebben we het dan over bijna 350 euro. Ook mensen met een laag inkomen moeten dit uit eigen zak betalen, terwijl zij normaal via de kinderopvangtoeslag ruim 90 procent terugkrijgen. Wel moet hierbij vermeld worden dat het uurtarief van 8,61 euro niet voor elke kinderopvang geldt. Deze extra bijdrage zal verschillen per geval en per kinderopvang.

Lagere inkomens

De kostenstijging voor de kinderopvangorganisaties is een zorgelijke ontwikkeling, als je het de Brancheorganisatie Kinderopvang of de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vraagt. Zij roepen het kabinet op om een realistische stijging van het maximale overheidstarief door te voeren. “Maatschappelijke kinderopvangorganisaties maken zich zorgen, omdat de kinderopvang in 2022 duurder wordt, vooral voor kinderen van ouders met lagere en middeninkomens. Dit staat haaks op de wens van meer toegankelijkheid van vrijwel alle politieke partijen”, laat BMK-voorzitter Loes Ypma weten. Zij adviseert het kabinet daarom het maximale uurtarief van de overheid niet met maar 0,5 procent, maar met 3,5 procent te verhogen. Op deze manier zou het ouders makkelijker gemaakt worden om de duurdere kinderopvang te blijven betalen. Volgens haar zou zo’n ingreep 114 miljoen euro kosten.

Lees ook: ‘Meer uren werken moet personeelstekort tegengaan’

Bron: AD | Beeld: Unsplash