Waarom blijft het weer in Nederland zo wisselvallig? 

Ga jij de deur ook standaard uit met een paraplu?

Na die ene mooie week lijkt het alsof de zomer alweer uit ons land is vertrokken. De jas gaat elke dag aan en voor wie veel op de fiets zit, is een regenpak ook geen overbodige luxe. En dat terwijl het al juli is. We zijn het wel gewend, maar hoe kan het eigenlijk dat het weer in ons land zo wisselvallig is? Max Vandaag heeft het uitgezocht. 

Op de scheiding tussen warm en koud

Er zijn een aantal dingen die het weer in een bepaald gebied of land bepalen. Eén van de belangrijkste is het klimaat. De feiten dat ons land aan zee ligt en geen bergen kent, spelen hierbij een rol. Ook liggen we op een soort scheidingslijn van warm en koud weer. Dit alles zorgt ervoor dat wij een gematigd zeeklimaat hebben. Oftewel: het hele jaar door kans op regen, milde winters én zomers. 

Het ontstaan van wolken en wind

Ook het verschil in luchtdruk speelt mee bij de bepaling van het weer. Een korte aardrijkskundeles: lucht stijgt op als het door de zon verwarmd wordt. Dit betekent automatisch dat de luchtdruk aan de grond laag is: een lagedrukgebied. Wanneer ergens op de wereld sprake is van een hoge luchtdruk, verplaatst de lucht zich naar een lagedrukgebied. Daar stijgt de warme lucht weer op, koelt het tegelijkertijd af én condenseert het. Uit deze waterdampcondensatie ontstaan wolken, die op hun beurt weer zorgen voor regenbuien. In hoge luchtdrukgebieden is het vaak warm en droog. Door verplaatsing van de luchtdrukken ontstaat wind.

Buigen en draaien 

Omdat de aarde draait, buigt wind vanuit het zuiden rechts en wind vanuit het noorden links om Nederland. We liggen, zoals benoemd, precies tussen een lage- en hogedrukgebied, waardoor er warme vochtige lucht uit het zuiden tegen koude, droge lucht uit het noorden botst. Dit zorgt voor stijgen en daling van de luchtdruk, wat de directe veroorzaker van wisselvallig weer is. 

Effect van klimaatverandering

Door het versterken van het broeikaseffect zorgt ook voor wisselvallig weer. Ook is het weer hierdoor steeds vaker onvoorspelbaar. Door het broeikaseffect kan niet alle warme lucht de aarde verlaten. Broeikasgassen houden namelijk een deel van de warmtestraling van de zon vast. Dit is in principe een natuurlijk proces, maar het wordt versterkt door uitlaatgassen, fabrieken en ontbossing. Ook komen er meer gassen in de lucht, zoals koolstofdioxide. Hierdoor blijft de warmte op aarde en stijgt de algehele temperatuur. Daarnaast valt er meer neerslag en worden stormen steeds heftiger. 

Steeds minder goed voorspelbaar

Deze heftige stormen zijn er altijd al, maar blijven normaal gesproken in de tropen. Steeds vaker komen ze, door de verandering van luchtdrukgebieden en de straalstroom, ook in bijvoorbeeld Nederland terecht. Al deze dingen hebben grote invloed op de hoge- en lage drukgebieden en de temperatuur van de luchtlagen: oftewel: het weer in Nederland is wisselvallig en wordt steeds minder goed voorspelbaar. 

Lees ook: Zo kom je de zomer door als je geen reisplannen hebt

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash