Wereldvragen: hoe weet een stoplicht dat het groen moet worden?

stoplicht

Die zwarte strepen op de weg hebben wel degelijk een functie

We kennen ze allemaal: die (soms vervelende) stoplichten. En waarschijnlijk heb je die zwarte strepen in het wegdek bij zo’n stoplicht ook weleens gezien. En die zitten er niet zomaar! Deze zwarte strepen hebben namelijk een erg belangrijke functie.

Detectielussen

De zwarte strepen heten detectielussen. Deze lussen zijn eigenlijk koperdraad die in het wegdek zijn verwerkt. Dit draad kan voertuigen detecteren via een lusdetector. Hierbij gaat het niet om het gewicht dat op de lus komt te staan, maar om het magnetische veld dat ontstaat door het voertuig.

Als er een voertuig over de lus heenrijdt, wordt het magnetische veld verstoord. Daardoor worden de stoplichten of slagboom geseind. Op deze manier weet een stoplicht dus wanneer het op groen moet springen. Vaak liggen er meer van dit soort vlakken voor een stoplicht. Deze vlakken meten wanneer het laatste voertuig voorbij is gereden en het stoplicht van kleur kan veranderen.

Verrassende functies

De detectielussen hebben naast het regelen van de stoplichten nog meer verrassende functies. Door detectielussen weten bijvoorbeeld slagbomen wanneer ze omhoog moeten gaan. En als er twee lussen achter elkaar in het wegdek liggen, kan zelfs de snelheid en de rijrichting van een voertuig worden gemeten. Heb je bijvoorbeeld weleens van die snelheidsborden aan de kant van de weg gezien die zeggen dat je te snel rijdt? Ook die informatie komt door detectielussen. Aha! Weten we dat ook weer.

Lees ook: Nederlanders lijken na coronapandemie vakantie in eigen land te hebben herontdekt

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock