Zorgverzekeraars vragen borstkankerpatiënten nog steeds om foto’s van hun borsten

Vanaf 1 januari 2023 mag dat al niet meer

Uit nieuw onderzoek van de NOS blijkt dat sommige zorgverzekeraars borstkankerpatiënten nog steeds vragen om naaktfoto’s van hun borsten. Dit is tegen de regels in, en het zorgt ervoor dat vrouwen in een lang, niet transparant proces belanden waarbij operaties soms pas vergoed worden na het indienen van een klacht. 

Vervolgoperatie

Veel vrouwen met borstkanker moeten hun borsten laten amputeren, en kiezen er vervolgens voor om een borstreconstructie te laten doen. Deze eerste operatie wordt standaard vergoed, maar in sommige gevallen mislukt dit, en blijven ze pijn houden of is er een contourafwijking. Voor een vervolgoperatie moeten vrouwen vervolgens aankloppen bij de zorgverzekeraar. Omdat dit bij alle andere soorten kanker niet het geval is, werd dit door juristen al meer dan eens discriminatie genoemd.

Naaktfoto’s

De zorgverzekeraar moet beoordelen of een vervolgoperatie wordt vergoed, en doet dat in de meeste gevallen nog steeds door vrouwen foto’s van hun borsten te laten maken. In 2021 veroorzaakte dit veel commotie in de media. Daarom werd door toenmalig zorgminister Kuipers bepaald dat de foto’s per 1 januari 2023 in het ziekenhuis gemaakt moesten worden. In plaats van de patiënte zelf, zou de plastisch chirurg de foto’s naar de zorgverzekeraar opsturen.

Afgewezen

Nu blijkt dus dat veel zorgverzekeraars zich nog altijd niet aan de nieuwe regels houden. Bij borstkankerpatiënte Christel Frohnert werd een vervolgoperatie door haar zorgverzekeraar afgewezen, terwijl deze volgens haar plastisch chirurg opnieuw moet. “Mijn borst hangt onder mijn arm. Er zit geen midden in, er hangt gewoon maar wat.” Om alsnog kans te maken op een vergoeding, moest ze naaktfoto’s van haar borsten opsturen via een beveiligde mail. Dit deed ze met tegenzin. “Ik ben er elke dag mee bezig. Ik ben alleen en het weerhoudt me ervan om op date te gaan. Het ziet er niet uit.”

Het blijkt nu dat er ook niet altijd even zorgvuldig met de foto’s wordt omgegaan. Frohnert moest die van haar opnieuw sturen, omdat ze ineens ‘onvindbaar’ waren. “God weet waar mijn foto’s terecht zijn gekomen.”

Noodzakelijk

Hoogleraar Corrette Ploem vindt het zorgwekkend dat er zo onzorgvuldig mee wordt omgegaan. “Elke keer dat dit voorkomt, is er één te veel. Het ademt heel sterk ‘als wij als verzekeraar niet te veel in beweging komen, dan laat de verzekerde het misschien zitten bij een afkeuring’. De plastisch chirurg moet bepalen of een operatie nodig is. Het is geen luxe zorg, het is gewoon noodzakelijk.”

Lees ook: Steeds meer ‘gevaarlijk rijdende’ 75-plussers worden naar het CBR gestuurd

Bron: NOS | Beeld: Adobe Stock