Om déze reden houden we zo van vet voedsel

Spoiler: het ligt niet alleen aan de smaak

Niets zo onweerstaanbaar als een knapperige portie friet, een sappige burger of een romige chocoladetaart. Eén ding hebben alle gerechten gemeen: ze zijn rijk aan vet. Maar hoe kan het dat dit soort voedsel zo’n enorme aantrekkingskracht heeft op ons als mensen? 

Onderzoek

Dit is een vraag waarop onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge een antwoord zochten. Voor de meest accurate onderzoeksresultaten maakten ze scans van de hersenen van proefpersonen, terwijl zij zich tegoed deden aan voedsel met variërende vet- en suikergehaltes. Het eerste dat opviel, was dat bij het eten van zoet en vet voedsel de orbitofrontale cortex actief werd. Onderzoeker Fabian Grabenhorst legt aan Scientas.nl uit dat het als een soort beloningssysteem werk in onze hersenen. De orbitofrontale cortex ontvangt en verwerkt input van al onze zintuigen, waaronder smaak, geur en aanraking. Onder aanraking valt ook het mondgevoel, wat verwijst naar hoe de textuur van voedsel aanvoelt in onze mond. De orbitofrontale cortex is dus in staat om verschillende zintuiglijke informatie van voedsel te combineren en op basis daarvan te bepalen hoe aangenaam we de smaak van bepaalde voedingsmiddelen vinden.

Textuur

Wat opvalt, is dat dit specifieke hersengebied vooral sterk reageert op voedingsmiddelen die zoet zijn en een zachte, gladde textuur hebben als gevolg van hun vetgehalte, legt Grabenhorst uit. De zogenaamde ‘glijdende wrijvingscoëfficiënt’ speelt hierin een grote rol. Deze verwijst naar de mate waarin het voedsel soepel door je mond beweegt en verklaart dus waarom wij een voorkeur hebben voor vetrijke voeding.

Overgewicht tegengaan

De onderzoekers zijn positief over hun bevindingen en vastberaden om dit te gebruiken om overgewicht tegen te gaan. “In de toekomst willen we bestuderen hoe de orbitofrontale cortex op verschillende soorten voedsel reageert. Als we dat weten, kunnen we mogelijk ook manieren vinden om het vet in voedingsmiddelen te verminderen, terwijl we de smakelijke textuur behouden”, aldus Grabenhorst. Goh, wat een uitkomst zou dat zijn, niet?

Lees ook: Hallo blij ei: 4 x voedsel dat goed is voor je humeur

Bron: Libelle, Scientas| Beeld: Pexels