Aha: hier moet je op letten bij het opwarmen van je kliekjes

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen!

Kliekjes zijn niet alleen heel makkelijk en duurzaam, ze zijn ook nog eens heerlijk, mits ze op de juiste manier worden bereid. Er zijn echter een aantal valkuilen die in een heel enkel geval zelfs kunnen leiden tot gezondheidsrisico’s. Let daarom op de volgende dingen om het meeste uit je restjes te halen en een heerlijke tweede ronde op tafel te zetten.

Gebruik goede bakjes

Bewaar jij je eten vaak in schaaltjes, afgedekt met vershoudfolie? Misschien is het tijd om over te stappen op luchtdichte vershoudbakjes. Deze bakken houden je voedsel namelijk aanzienlijk langer vers. Doordat het eten minder wordt blootgesteld aan de lucht, is de kans op bacteriële groei kleiner. Let wel op de grootte van de bak: ga voor een formaat waar zo min mogelijk ruimte in achterblijft. In een te grote bak – met te veel lucht – zullen er sneller bacteriën ontstaan. Het investeren in luchtdichte bakjes kan een ware gamechanger zijn voor de houdbaarheid van je voedsel. Zeker het proberen waard dus!

Wacht niet te lang met koelen

Santé wijst erop dat als je maaltijd langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, er mogelijk bacteriën zijn ontstaan die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. De bacteriën gedijen namelijk goed in maaltijden die te lang op kamertemperatuur blijven. Als je niet zeker weet hoe lang je eten buiten de koelkast heeft gestaan, luidt het advies: bij twijfel, weggooien. Het is beter om er zeker van te zijn dat het veilig is, dan om achteraf spijt te hebben doordat je ziek bent geworden.

Maak kleine porties

Het Voedingscentrum benadrukt dat het verdelen van je eten in kleine porties erg praktisch is. Kleinere porties warmen namelijk aanzienlijk sneller op dan een grote hoeveelheid, aangezien de hitte hier – logischerwijs – makkelijker bij kan komen. En daarnaast geldt er natuurlijk één belangrijke vuistregel: warm kliekjes nooit een tweede keer op.

Goed doorscheppen

Verder raadt het Voedingscentrum aan om je maaltijd tijdens het opwarmen af en toe grondig door te roeren. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, wat niet alleen de smaak ten goede komt, maar ook nog gunstig is voor je gezondheid. De warmte doodt namelijk de bacteriën een risico voor de gezondheid kunnen vormen. Het roeren is daarom een essentiële stap, zelfs als je een magnetron met draaischijf gebruikt. Zo ben je er zeker van dat je kliekje op een veilige manier wordt opgewarmd.

Lees ook: Welke melk voor in je koffie is het meest caloriearm?

Bron: Het Voedingscentrum, Santé | Beeld: Adobe Stock