Aha! Dit is waarom veel mannen een bierbuik krijgen

bierbuik

En waarom zie je zulke grote, ronde buiken bijna nooit bij vrouwen?

Vrouwen hebben vaak last van een muffin top – dat vetlaagje boven je broekrand – kipfiletjes onder de armen en schurende bovenbenen. Mannen krijgen daarentegen vaak een bierbuik, je weet wel: zo’n grote, ronde buik. Maar waarom eindigt een stukje taart bij vrouwen op de heupen en bij een man op de buik? Wij zochten het uit.

Vet

Als je met je vingers het stukje vet onder je armen of op je buik vastpakt, heb je het subcutaan vet te pakken. Dit is het onderhuidse vet. Maar niet al je vet zit vlak onder je huid en kun je zo vastpakken. Het visceraal vet zit namelijk dieper, verstopt tussen onze organen. Hiermee is het vetlaagje op de heupen, billen en buik van vrouwen anders dan de bolle bierbuik van mannen.

Hormonen

Dit heeft waarschijnlijk deels te maken met de geslachtshormonen testosteron en oestrogeen, vertelt Mariëtte Boon, arts en vetonderzoeker en medeauteur van het boek Vet belangrijk aan Quest. “Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen die een geslachtsverandering ondergaan en mannelijke hormonen nemen. Zij krijgen dan een heel ander figuur, met smallere heupen en een buikje.”

Oestrogeen

Daarnaast bouwt het mannelijke hormoon testosteron makkelijker spieren op. Vrouwen daarentegen hebben veel oestrogeen. Vanaf de puberteit slaan ze niet alleen meer vet op dan mannen, het komt ook op andere plekken terecht. Vrouwen hebben daarom vaker wat bredere heupen, dijen en billen. Het onderhuidse vet bij vrouwen vormt een energievoorraad voor tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

Testosteron

Toch dekt het antwoord ‘hoe meer testosteron, hoe groter het risico op een bierbuik’ de lading niet helemaal. Boon zegt hierover: “Bij mannen zorgt veel testosteron ervoor dat ze veel spieren hebben en minder buikvet. Als ze ouder worden, neemt de hoeveelheid testosteron af. Dan worden mannen vaak kaal en krijgen ze makkelijker een buikje.” Bij vrouwen geldt wel: hoe meer testosteron, hoe groter de kans op een buikje.

Ouder worden

Daarnaast vertraagt je stofwisseling naarmate je ouder wordt. Hierdoor blijven de kilo’s helaas beter plakken. Het gevolg? Een grote, ronde buik. Dit is zowel het geval voor mannen als voor vrouwen. Maar waar het testosteronniveau bij mannen gedurende de jaren langzaam daalt, krijgen vrouwen in één klap te maken met hormoonschommelingen. Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen namelijk ineens enorm. Hierdoor krijgt het mannelijke hormoon testosteron ineens de overhand. Hierdoor besluit het vrouwelijk lichaam plots de vetdistributie overhoop te gooien, waardoor het een meer mannelijk vetpatroon krijgt. Slecht nieuws voor je taille, dus.

Genen

Het is ook een beetje geluk hebben waar je lichaam vet opslaat. “Het hangt ook af van je genen of je je vet eerder visceraal of subcutaan opslaat”, zegt Boon. Dit is niet altijd aan de buitenkant te zien. “Soms lijkt het alsof iemand een normaal postuur heeft met alleen een klein buikje, en dan zit alles in het viscerale vet.” Het tegenovergestelde kan ook: sommige mensen torsen duidelijk wat kilo’s mee, maar hebben relatief weinig vet in hun buikholte.

En bier?

En waar speelt bier een rol in dit hele bierbuikverhaal, zul je je ongetwijfeld afvragen. Nou, het is dus per lichaam verschillend waar het graag zijn vet opslaat. Toch kun je wel stellen dat bijna elk buikje veroorzaakt wordt door een calorieënoverschot. En als je per flesje bier rekent op zo’n 130 calorieën, telt dat met een paar biertjes op een avond toch flink aan. Daarnaast vertelt Boon dat alcoholconsumptie invloed heeft op je stresshormonen. “Die zorgen er niet alleen voor dat je stress goed aankan, maar verhogen ook je snacktrek. Je krijgt dus meer zin in voedsel, vooral voedsel met veel calorieën, waardoor je dikker wordt.”

Lees ook: Dit is wat de vorm van je buik over je gezondheid kan zeggen

Bron: Quest | Beeld: Unsplash