Aha: dit is hoe kaalheid ontstaat

Wel 8 op de 10 mannen krijgt hier mee te maken

Sommige mannen verliezen al hun haar op hun twintigste, terwijl andere mannen nog een volle bos hebben als ze zestig zijn. Kaalheid: hoe ontstaat dat eigenlijk? Kun je er iets tegen doen en zo ja, wat dan?

Oorzaken kaalheid

Volgens de Haarstichting krijgt wel 80% van de mannen te maken met een vorm van haaruitval of kaalheid. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is Alopecia Androgenetica, ook wel “de klassieke mannelijke kaalheid” genoemd. Bij hoeveel procent van de mannen dit voorkomt, wordt bepaald door een combinatie van erfelijke factoren zoals genen, hormonen en leeftijd. Daarnaast kan haaruitval ook veroorzaakt worden door gebruik van bepaalde medicatie en medische behandelingen. Ook langdurige blootstelling aan stress kan haaruitval tot gevolg hebben.

Zo ontstaat haaruitval

Om het ontstaan van haaruitval goed te begrijpen, is het handig om te weten dat elke haar een cyclus heeft van 2 a 6 jaar. Hierna volgt een periode van rust, waarna de haar uitvalt. Na verloop van tijd en dus naarmate de leeftijd toeneemt, wordt de groeiperiode korter en de rustperiode langer. Dit heeft tot gevolg dat haren dunner en korter worden. Uiteindelijk leidt dit tot haaruitval en kaalheid. Het patroon van kaalheid is bij mannen meestal hetzelfde.

Verder heeft kaalheid ook te maken met hormoonhuishouding. Het mannelijke hormoon Dihydrotestosteron (DHT) staat er namelijk om bekend haaruitval te activeren. Het haargroeiproces komt namelijk in een stroomversnelling terecht, waardoor haar sneller uitvalt. Als haarzakjes gevoelig zijn voor dit hormoon, maken ze uiteindelijk steeds minder haren aan. Dat heeft kaalheid tot gevolg.

Vanaf wanneer kaalheid

De meeste mannen beginnen rond hun dertigste zichtbaar kaal te worden, maar dat proces begint vaak al eerder. Zo heeft ongeveer twintig procent van de mannen al onder hun twintigste levensjaar enige vorm van haaruitval of kaalheid ervaren. De kans op kaalheid en haaruitval op een vroege leeftijd hangt samen met gevoeligheid voor het DHT-hormoon en erfelijke aanleg.

Kun je kaalheid voorkomen?

Helaas. Haaruitval is permanent en bovendien pas zichtbaar als het proces van al enige tijd is begonnen. Als je echt niet kaal door het leven wil, dan kan vaak alleen een haartransplantatie helpen. Nog belangrijker misschien is om te accepteren dat je met haaruitval te maken gaat krijgen. Het overgrote deel van de mannen krijgt er namelijk toch mee te maken.

 

Lees ook: ‘Zullen mensen in de toekomst nog verstandskiezen hebben?’ 

Bron: maxvandaag.nl | Beeld: Unsplash, Towfiqu barbhuiya