Aha: op deze soorten fruit zitten de meeste pesticiden

Wist jij dit?

Veel boeren gebruiken natuurlijk pesticiden en bestrijdingsmiddelen op hun gewassen. Gelukkig is dit echt niet zomaar schadelijk voor onze gezondheid, dus je kunt er maar beter niet teveel bij stil staan. Wil je de chemische middeltjes toch het liefst zo veel mogelijk vermijden? Dan kun je deze soorten fruit beter niet eten.

Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om gewassen te beschermen. Je wast ze er dan ook niet zomaar af, want het is de bedoeling dat ze ook in weer en wind blijven zitten. Maar is dat dan niet slecht voor je gezondheid? Nee, dat gelukkig niet. Om te voorkomen dat we er te veel van binnenkrijgen, is er voor ieder bestrijdingsmiddel in de wet een maximale hoeveelheid vastgesteld die nog op groente en fruit mag zitten. De kans dat je dus een gevaarlijke dosis bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt, is vrijwel nihil.

Deze soorten bevatten de meeste pesticiden

Dankzij de strenge controles weten we ook precies welke soorten groente en fruit de meeste pesticiden bevatten. Uit onderzoek van het Pesticide Action Network (PAN) blijken dat de volgende drie gewassen te zijn:

  • Op plek nummer 1 staan blauwe bessen. Op maar liefst 51% van de onderzochte bessen werden bestrijdingsmiddelen aangetroffen.
  • Fan van perziken? Helaas, deze staan op plek nummer 2. Uit het onderzoek bleek dat 45% van de perziken bestrijdingsmiddelen bevatte.
  • De derde plek gaat naar aardbeien. Op 38% van deze rode vruchten vonden de onderzoekers pesticiden.

Groente en fruit wassen

Misschien vraag je je nu af: als bestrijdingsmiddelen niet schadelijk zijn, waarom moeten we ons fruit dan nog wassen? Nou, dat heeft meer te maken met zand en viezigheid die op de gewassen achter blijft. Fruit komt natuurlijk van het land, en daardoor kunnen er altijd minuscule beestjes en restjes aarde tussen zitten. En deze was je er gelukkig heel gemakkelijk af onder de kraan. Goed om te weten!

Lees ook: Zomerfruit: dít zijn de gezondheidsvoordelen van aardbeien

Bron: Libelle, Kookfans | Beeld: Pexels