11 dingen die je moet weten als je last hebt van ‘Restless Legs’

Het Restless Legs Syndrome (RLS) kan je leven flink beïnvloeden

Tintelingen, een branderig gevoel en onrust in je benen zijn enkele klachten die wijzen op het Restless Legs Syndrome. Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft er last van. RLS is een neurologische aandoening waarbij je een vervelend en onrustig gevoel in je benen ervaart. Dat doet soms pijn en door de aandrang om te moeten bewegen om de klachten te verminderen, kan het iemand leven ernstig verstoren. 

Voorkomen kun je het niet, maar je kunt de klachten wél verminderen.

RLS

Het heeft een tijd geduurd voordat bekender werd waar deze aandoening precies over gaat en wat ertegen te doen is. Neuroloog en somnoloog (slaapgeneeskundige) dokter Roselyne Rijsman, werkzaam bij het slaapcentrum van het Haaglanden Medisch Centrum, bespreekt met Margriet de belangrijkste feiten die over het Restless Legs Syndrome bekend zijn.

1. Wat is RLS?

Rijsman omschrijft het Restless Legs Syndrome als een neurologische aandoening die bestaat uit een verzameling van klachten. Mensen die eraan lijden hebben vaak een onbedwingbare neiging om te bewegen. Dit gevoel ervaren ze voornamelijk in de benen. ”In de meeste gevallen gaat dit gepaard met een onaangename sensatie, vooral diep in de kuiten”, aldus Rijsman. ”Als de RLS erger wordt, kan dat gevoel zich echter verspreiden naar de armen en de romp.” RLS-patiënten krijgen de meeste klachten in rust, wanneer ze zitten of liggen. Door te bewegen kun je de symptomen onderdrukken. RLS komt vaak in de avond en ‘s nachts opzetten, maar hoe erger de klachten worden, hoe vroeger op de dag ze kunnen voorkomen. Beweging helpt in deze fase vaak ook niet meer.

2. Wat zijn de gevolgen?

Mensen met rusteloze benen hebben vaak grote moeite met in- en doorslapen, omdat de klachten zich vaak ‘s avonds en ‘s nachts voordoen. ”In 80 tot 90 procent van de gevallen zie je dat er ook tijdens de slaap wordt bewogen, bijvoorbeeld door het optrekken van een voet en buigen in de knie, wat de slaap kan verstoren”, verklaart Rijsman. Ook overdag kunnen mensen met Restless Legs klachten ervaren. Een veel voorkomend symptoom is niet kunnen stilzitten, bijvoorbeeld in de bioscoop of tijdens vergaderingen. Mensen krijgen daarom vaak moeite met sociale activiteiten. Volgens Rijsman is er daarnaast ook een stigma, omdat de aandoening niet altijd serieus wordt genomen.

3. Waardoor wordt RLS veroorzaakt?

De precieze oorzaak van RLS is nog niet bekend. Echter, er is wel een link gevonden tussen RLS en genen. Bij ongeveer de helft van de patiënten is RLS erfelijk. Rijsman: ”We weten dat de neurotransmitter dopamine de klachten kan verminderen. De aanmaak daarvan in de hersenen lijkt daardoor een rol te spelen in de oorzaken, net als die van ijzer. Mensen met een verlaagde of lage ijzervoorraad hebben een hogere kans om RLS te ontwikkelen.”

4. Hoe vaak komt RLS voor?

Zo’n 7,5 procent van de Nederlanders kampt met RLS. Maar de aandoening kent verschillende verschijningsvormen. Sommige mensen hebben het af en toe, in milde vorm. Wanneer het echt invloed heeft op iemands kwaliteit van leven en hij of zij er dingen voor moet opgeven, zal diegene behandeld moeten worden. Dit geldt voor ongeveer 2 procent van de bevolking.

5. Klopt het dat RLS een redelijk onbekende aandoening is?

”Ja, maar het wordt steeds bekender”, zegt Rijsman. Zij is inmiddels 20 jaar intensief bezig met onderzoek naar deze ziekte en ze merkt dat huisartsen en specialisten RLS inmiddels wel op de kaart hebben. Toch is ze van mening dat de aandoening nog steeds aandacht nodig heeft, zowel in medische kringen als daarbuiten. ”Zodat er meer begrip komt en we meer kennis op kunnen bouwen.”

Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2