Belangrijk: dit zijn de symptomen van een besmetting met salmonella

salmonella

En dit is wat je er tegen kunt doen

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 30.000 mensen ziek van de salmonella-bacterie. Hoewel het klinkt als een ver-van-je-bed-show, kun je maar beter goed op de hoogte zijn van de symptomen van deze nare infectie!

Besmet met salmonella

Waarschijnlijk heb je wel een grof idee van waardoor je salmonella kunt oplopen. Over het algemeen lopen mensen de bacterie namelijk op via dierlijke producten die niet of niet genoeg verhit zijn. Denk bijvoorbeeld aan eieren, kip- of varkensvlees, en zelfs sommige zuivelproducten. Minder bekend is dat de bacterie soms ook aanwezig is op groenten en fruit. Deze kans is echter een stuk kleiner.

Verschillende varianten salmonella

In Nederland gaan verschillende varianten rond van de bacterie. Meestal zijn de klachten die je hiervan krijgt redelijk mild, maar in andere landen kunnen andere varianten de ronde doen. Hier kun je dan nare klachten van krijgen en zelfs last krijgen van buiktyfus of paratyfus.

De symptomen

Wat voor klachten je precies krijgt, hangt dus af van wat voor soort bacterie je precies binnenkrijgt. Maar ook andere dingen zijn van invloed. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid bacteriën die je binnen krijgt. Hoe je immuunsysteem werkt is ook van invloed. Meestal zul je van de eerste symptomen last krijgen zo’n 6 à 48 uur na het eten van een besmet product, en houden de klachten ongeveer drie tot zeven dagen aan. Hier moet je op letten:

  • Misselijkheid
  • Buikkrampen
  • Diaree
  • Overgeven
  • Koorts

Hoe ga je ermee om?

Meestal verdwijnt een salmonella-besmetting vanzelf weer. Zorg wel dat je in die tijd zorgt dat je niet uitdroogt en goed voor jezelf zorgt. Het is hierom verstandig om bijvoorbeeld veel thee, water, en bouillon te drinken. Omdat je naast vocht ook veel suiker en zout moet binnenkrijgen, kun je ook kiezen voor een suikerzoutoplossing, ook wel Oral Rehydration Sachets (ORS) genoemd. Neem bovendien veel rust. En ten slotte: schroom niet om contact op te nemen met je dokter. Helemaal bij uitdrogingsverschijnselen, bloed in de ontlasting of klachten die langer dan een week aanhouden. Bovendien is het verstandig om een dokter in te schakelen bij mensen uit risicogroepen, zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een verzakte weerstand.

Lees ook: Deze symptomen kunnen wijzen op PCOS

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash