Dit zijn de beste manieren om iemand te troosten

troosten

Troost bieden is niet altijd eenvoudig, maar deze tips helpen je op weg

Iemand die groot verdriet heeft, wil je meestal het liefst troosten en geruststellen. Weer een glimlach op iemands gezicht toveren is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Soms kom je bij het troosten niet goed uit je woorden of maak je het verdriet juist erger door het verkeerde te zeggen. Hoe kun je iemand op een goede manier troost bieden? Houd in ieder geval deze tips in je achterhoofd.

Luisterend oor

Het allerbelangrijkste als je iemand wilt troosten, is het bieden van een luisterend oor. Laat degene die je wilt troosten zijn verhaal doen. Onderbreek niet, kom niet direct met geruststellingen en oplossingen. Door zelf stil te zijn en aandacht te schenken aan de ander, kun je heel veel steun geven. Het is belangrijk dat de verdrietige persoon zijn ei kwijt kan, zonder dat dit voorzien wordt van commentaar of goedbedoelde adviezen (die verkeerd kunnen vallen…). Sla een arm om iemand heen en luister, dat is een heel goed begin.

Actie ondernemen

“Laat het me weten als ik iets voor je kan doen”, “Bel me wanneer je maar wilt” of “Ik ben er voor je” — het is allemaal lief bedoeld, maar wat echt helpt is actie ondernemen. Het kan best een drempel zijn voor mensen om zelf om hulp te vragen. Door zelf de eerste stap te zetten, wordt dit allemaal een beetje makkelijker. Neem iemand bijvoorbeeld mee voor een wandeling, breng eten langs, bel zelf af en toe op. Met zulke acties laat je zien dat je er daadwerkelijk bent voor iemand.

Geen vergelijkingen

Natuurlijk kun je geneigd zijn om te beginnen over een vergelijkbare situatie die je zelf hebt meegemaakt. “Toen mijn relatie stukliep…”, “Vlak nadat mijn moeder overleed…” of “Als ik mijn baan zou verliezen…” We hebben (helaas) allemaal een dosis ellende gehad in ons leven en we pakken dit er al snel bij als iemand in soortgelijke omstandigheden verkeert. Het advies luidt echter om jezelf erbuiten te laten als je iemand wilt troosten. Nogmaals, bied een luisterend oor en zet de ander centraal. In een later stadium kun je uiteraard delen wat je zelf hebt geleerd van moeilijke situaties, maar als het verdriet en de pijn nog vers is, kan dit juist in het verkeerde keelgat schieten.

Durf te vragen

Vraag eerlijk naar wat de persoon in kwestie nu voelt of denkt, in plaats van dit zelf in te vullen. Vraag dus: “En wat zou je nu willen doen?” en niet “Je wilt hem nu zeker nooit meer zien?” Bij die laatste optie drijf je iemand eerder in een hoek en kan diegene minder goed zijn ware mening uiten. Het ezelsbruggetje dat je hier kunt gebruiken is NIVEA: niet invullen voor een ander.

Geduld is een schone zaak

“Ben je haar nu nog steeds niet vergeten?”, “Zit dat je nu nog altijd dwars?” en “Ben je daar nog niet overheen?” Dit zijn opnieuw vragen die je beter niet kunt stellen, ook al is het inmiddels zes maanden (of meer) geleden dat het kwaad is geschied. Verdriet en pijn kan heel lang doorsudderen of ineens weer bovenkomen. Wees geduldig als je iemand troost. Iedereen heelt op zijn eigen tempo. Als je echt troost wilt bieden, weet dan dat er lange tijd overheen kan gaan.

Lees ook: 79 jaar getrouwd: relatiegeheimen van het langst getrouwde stel ter wereld

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash