Goed om te weten: dit zijn de bijwerkingen van ibuprofen

ibuprofen

Een huisarts legt uit waar je op moet letten als je ibuprofen gebruikt

Ibuprofen is zo’n pijnstiller die we standaard in onze medicijnlade hebben liggen. De een grijpt gelijk naar ibuprofen bij hoofdpijn, terwijl een ander de pijnstiller enkel slikt bij een ernstige griep. Ibuprofen is namelijk een sterkere pijnstiller dan paracetamol. Maar dat heeft ook zijn keerzijde: ibuprofen kan namelijk heel vervelende bijwerkingen hebben. Een huisarts legt het uit. 

NSAID’s

Waar paracetamol pijnstillend koortsverlagend werkt, werkt ibuprofen pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Daarmee behoort ibuprofen tot de groep NSAID’s: pijnstillers die ook een ontstekingsremmende werking hebben. Andere NSAID’s zijn onder andere diclofenac en naproxen. Doordat deze pijnstillers een krachtigere werking hebben dan bijvoorbeeld paracetamol, kunnen ze ook heftigere bijwerkingen geven. Zo kunnen NSAID’s leiden tot maagklachten en zelfs maagbeschadigingen. Ook darmklachten, hoofdpijn, draaierigheid en vermoeidheid zijn bijwerkingen die worden gelinkt aan ibuprofen.

Ibuprofen gebruiken

Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van ibuprofen. Het beste is om deze pijnstiller tijdens of direct na het eten te slikken. Op een lege maag kan ibuprofen namelijk de maagwand aantasten. Tevens is het belangrijk dat je niet te veel ibuprofen slikt. Begin daarom altijd het liefst met ibuprofen met het laagste aantal milligram en gebruik nooit een hogere dosis dan in de bijsluiter of door je huisarts of apotheek wordt aangegeven. Niet alleen loop je op die manier meer risico op bijwerkingen als maagbeschadigingen en darmklachten, maar heb je ook meer kans op een hartaanval of beroerte. Om diezelfde reden is het verstandig om ibuprofen niet in combinatie met een andere NSAID te gebruiken.

Kwetsbare groep

Hoewel ibuprofen in principe voor iedereen makkelijk te verkrijgen is in de supermarkt en bij de drogist, kunnen sommige mensen deze pijnstiller beter niet gebruiken. “Ten eerste schrijf ik ibuprofen alleen voor aan volwassenen en bij uitzondering aan kinderen”, vertelt huisarts Rutger Verhoeff aan Margriet. “Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ibuprofen bij kinderen eerder nierfunctiestoornissen kan veroorzaken.” Daarnaast kunnen mensen met maagklachten en mensen die een maagzweer, maagbloeding, beroerte, ernstig hartfalen of een leverfunctiestoornis hebben (gehad) ook beter geen ibuprofen gebruiken. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen. “Ook raad ik mensen die een verhoogde neiging tot bloedingen hebben ibuprofen af. Net als bij ernstige uitdroging of in combinatie met antistollingsmedicatie”, aldus de huisarts.

Allergie

Daarnaast kun je ook allergisch zijn voor NSAID’s, zo weet Verhoeff. “Je krijgt last van benauwdheid, galbulten, een opgezwollen tong, opgezwollen lippen, een piepende ademhaling of duizeligheid”, vertelt hij. Dit merk je vaak in de eerste minuten tot een paar uur na het gebruik van bijvoorbeeld ibuprofen. In dat geval is het belangrijk dat je meteen je huisarts belt.

Lees ook: Ibuprofen en paracetamol: kun je ze combineren of gaan ze niet samen?

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay