Waarom heb je op vakantie meer moeite met een grote boodschap?

grote boodschap

Hier komt het door en dit kun je ertegen doen

Om maar even met de toiletdeur in huis te vallen: het kakt nergens zo fijn als op je eigen toilet. Maar goed, als je op vakantie gaat, zul je die porseleinen troon toch echt een poos vaarwel moeten zeggen. Voor sommige mensen betekent een vakantie dat hun stoelgang flink van slag raakt. Hoe kan het toch dat een grote boodschap doen opeens zoveel moeilijker wordt dan thuis?

Grote boodschap

Om je direct maar gerust te stellen: je bent absoluut niet de enige die dit ervaart. Het komt heel vaak voor dat mensen op vakantie hun draai niet kunnen vinden bij het drukken. Dit kan bijzonder onaangenaam of zelfs pijnlijk zijn. Dat dit juist gebeurt wanneer je op vakantie bent, is niet gek. Gelukkig zijn er bepaalde tips en trucs waarmee je toch voor opluchting kunt zorgen.

Oorzaken

Hoewel een vakantie in de eerste zin rustgevend moet zijn, kan het best wat voeten in de aarde hebben om op de plek van bestemming aan te komen. Door al die stress raakt je lichaam wat van slag, en je darmen gaan daarmee in feite op slot. Overigens kan stress ook exact het tegenovergestelde effect hebben, waarbij je opeens te pas en te onpas met hoge nood op zoek moet naar een toilet.

Een ander voedingspatroon kan ook de oorzaak zijn van de verstopping: waar je thuis je eigen ritme en vertrouwde etenswaren hebt, is dit elders vaak niet het geval. Dan eet je opeens een stuk minder of meer vezels, een stuk zouter, vettiger of juist met meer suikers. Al met al raken je darmen hier flink van in de war. Met als gevolg: de grootste moeite in het kleinste kamertje.

En ten slotte: het kan soms best even lastig zijn om niet op je eigen pot plaats te nemen. In een toiletgebouw kun je de geluiden en geuren die bij een grote boodschap moeilijk verbloemen. En dat kan voor veel mensen best een mentale blokkade zijn.

Tips

Gelukkig kun je deze problemen voorkomen. Met een goede kop koffie komt de boel vaak bijvoorbeeld los. Zet ‘m dus ‘s ochtends eens extra sterk, en kijk of dat effect heeft. Bovendien helpt het om rustmomenten voor jezelf in te bouwen. Daarmee voorkom je onnodige stress waar je spijsvertering van op slot schiet.

Ook kan een goed dieet voor verlichting zorgen. In plaats van alleen maar plaatselijke lekkernijen te proeven, is het dus slim om regelmatig af te wisselen met bijvoorbeeld fruit en salades. Ook helpt het om de regelmaat in je eetpatroon te behouden. Zorg bovendien dat je genoeg drinkt – bij voorkeur water. Dit helpt om de ontlasting zacht te houden.

En mocht je van tevoren al weten dat je op vakantie maar met moeite je boodschap kwijt kunt: ga dan voor vertrek langs bij de apotheek of huisarts. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen aan zakjes vezels, psylliumzaad of sterculiagom. Ook dit helpt om vocht in de darmen vast te houden. Dat lucht flink op!

Lees ook: Belangrijk: zo gaan oplichters te werk tijdens een autovakantie

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Giorgio Trovato