Lavendel op je hoofdkussen sprayen voor betere nachtrust: werkt het echt?

lavendel

Dit is wat een slaapexpert erover te zeggen heeft

Een paar spuitjes op je hoofdkussen en je dommelt zo in slaap. Ideaal, toch? Tegenwoordig zijn er talloze slaapsprays met essentiële oliën zoals lavendel en kamille op de markt die je beloven te doen slapen als een roosje. Maar werken deze slaapsprays wel écht voor een betere nachtrust? 

Slaapsprays

Er is niets zo vervelend als een slechte nachtrust. Urenlang woelen in bed, met wallen aan de ontbijttafel zitten en je ogen amper open kunnen houden op je werk. En dan hebben we het er nog niet eens over hoe prikkelbaar je kunt zijn als je slecht hebt geslapen. Een goede nachtrust is daarom ontzettend belangrijk. Het is dan ook geen wonder dat er tegenwoordig talloze middeltjes op de markt zijn die je aan een betere nachtrust willen helpen. Van melatonine tot oordoppen en van speciale lampen tot geluiden van de oceaan: het is er allemaal. De laatste jaren won een ander slaapmiddel aan populariteit: de slaapspray. Een spuitje hier en daar op je hoofdkussen of je pyjama en je zou binnen een mum van tijd in slaap vallen.

Lovende reviews

Een van de populairste slaapsprays is die van This Works, de ‘Deep Sleep Pillow Spray’. Deze slaapspray zit vol met essentiële oliën van lavendel, vetiver en wilde kamille, die het lichaam en de geest zouden kalmeren. De slaapspray is zó geliefd dat deze constant is uitverkocht. Het internet staat dan ook vol lovende reviews. “Ik ben een bar slechte slaper die om de twee, drie uur wakker wordt. Nu gebruik ik die spray al vier nachten en slaap ik zes uur onderbroken door”, laat een tevreden gebruiker op de website weten.

Geuren

Vergelijk je de populaire Deep Sleep Pillow Spray met andere slaapsprays, dan valt op dat ze veel ingrediënten, zoals lavendel en kamille, gemeen hebben. Dat deze planten heerlijk ruiken, moge duidelijk zijn. Maar helpen ze je ook echt beter in slaap te vallen? Dat zou best eens kunnen, als je het aan slaapexpert Annelies Smolders vraagt. “Je moet weten dat onze reuk een heel sterk zintuig is. De receptoren in onze neus zijn rechtstreeks verbonden met onze hypothalamus in de hersenen. Die reguleert onze hartslag, bloeddruk en hormonen, die onze emoties beïnvloeden. En de hypothalamus reguleert onze slaap- en waakcyclus. Daarom kan geur een effect hebben op al die lichamelijke processen”, legt ze uit aan HLN.

Rustig en minder gespannen

Volgens slaapwetenschappers kan lavendelolie, wat veel gebruikt wordt in slaapsprays, een gunstig effect hebben. “De geur ervan kan mensen met hele lichte slaapproblemen vlotter in slaap doen vallen. Het beïnvloedt dus niet de slaap, wel het in slaap vallen”, aldus Smolders. “De studies gebruikten wel honderd procent pure, essentiële lavendelolie”, benadrukt de slaapexpert. Ze vervolgt dat ook de geur van basilicum, klaver, roos, geranium, jasmijn en sinaasappel hetzelfde effect kan geven. “Die aroma’s maken je rustiger en minder gespannen. We weten ook dat ze al sinds de Romeinse tijd worden ingezet tegen stress.”

Professionele hulp

Complete kolder zijn ze dus volgens Smolders zeker niet, die slaapsprays. “Het kan zeker geen kwaad om zo’n spray te gebruiken”, aldus de slaapexpert. “Zeker als de spray lavendel bevat, en hoe puurder die olie, hoe beter. Maar verwacht absoluut niet de grote wonderen van zo’n spray. Als je echt last hebt van slapeloosheid, zal je niet geholpen zijn. Dan kun je beter professionele hulp zoeken.”

Lees ook: Onderzoek: uitslapen in het weekend is goed voor je mentale gezondheid

Bron: HLN | Beeld: Unsplash, Annie Spratt