Dit zijn de eerste symptomen van een blaas-, darm- of baarmoederverzakking

verzakking

Zo ben je er op tijd bij

‘Pff, ik kreeg bijna een hartverzakking!’, roepen we weleens wanneer we erg van iets schrikken. Nu is dit natuurlijk slechts een uitdrukking en verzakt je hart – gelukkig – niet echt, maar wist je dat er wel degelijk organen zijn die daadwerkelijk kunnen verzakken? Dit zijn de blaas, endeldarm en baarmoeder. Deze organen worden normaal gesproken op hun plaats gehouden door onze bekkenbodemspieren, maar die verslappen vaak naarmate je ouder wordt. Het gevolg: je organen blijven niet op hun plek zitten en zakken naar beneden. Zo’n verzakking kan erg vervelend zijn en brengt verschillende klachten met zich mee. Dít zijn de eerste tekenen van een blaas-, darm- of baarmoederverzakking.

Zó herken je het.

Verzakking

De naam zegt het al: bij een verzakking zakken je blaas, het onderste deel van je darm óf je baarmoeder letterlijk naar beneden. De boosdoeners? Zwakke of opgerekte bekkenbodemspieren. Net als de andere spieren worden ook de bekkenbodemspieren slapper naarmate we ouder worden. Verzakking komt dan ook voornamelijk voor bij vrouwen vanaf 60 jaar. In veel gevallen verzakken meerdere organen tegelijk en kun je dus ook verschillende klachten krijgen.

Verzakking van de blaas

Híeraan kun je een verzakking van je blaas herkennen:

 • Er kan een uitstulping aan de voorkant van je vagina ontstaan.
 • Je kunt moeite krijgen met het ophouden van je plas.
 • Het kan lastig zijn om je blaas goed leeg te plassen.

Verzakking van de darm

Van déze symptomen kun je last krijgen bij een verzakking van de endeldarm:

 • Er kan een uitstulping ontstaan aan de achterkant van je vagina.
 • Je stoelgang komt maar moeilijk op gang, ook al voel je wel aandrang.
 • Bij het plassen kan je plotseling ontlasting krijgen
 • Wanneer je naar de wc bent geweest, kun je het gevoel hebben dat er iets is achtergebleven in de darm.
 • Het laatste deel van de dikke darm kan naar buiten komen (dit gebeurt maar heel zelden).

Verzakking van de baarmoeder

Dit zijn de eerste tekenen van een verzakte baarmoeder:

 • Je ziet of voelt de baarmoedermond waarschijnlijk bij de ingang van je vagina.
 • Je kunt een zwaar gevoel in je vagina hebben alsof er iets naar buiten komt , of alsof er een bal tussen je benen zit. Dit kan bijvoorbeeld heel vervelend zijn tijdens het fietsen.
 • Een zeurderig gevoel of pijn in je onderbuik, liezen of benen. De pijn kan uitstralen naar je rug en gaat soms gepaard met enorme vermoeidheid.

Behandeling

Wanneer je nog maar kort last hebt van verzakking, kan het helpen om je bekkenbodemspieren te trainen. Merk je na zes tot acht weken geen verschil? Dan kan een ringpessarium uitkomst bieden. Deze zachte, buigzame ring komt diep in de vagina en houdt je blaas, baarmoeder en endeldarm op de juiste plaats.  Hierdoor wordt het gemakkelijker om je plas op te houden en kun je weer ongehinderd fietsen. Wanneer werkelijk niets helpt, is een operatie de beste oplossing. Je huisarts kan je naar een gynaecoloog verwijzen. Volgens huisartsen is de kans echter klein dat je na het inbrengen van een ring alsnog een operatie nodig hebt.

Lees ook: Operatie in het verschiet? Dit zorgt voor minder behoefte aan pijnstilling achteraf

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Thuisarts.nl, Margriet | Beeld: Unsplash