Blaasontsteking: wanneer wel of geen antibioticakuur?

plassen wc toilet
Wanneer is antibiotica noodzakelijk bij een blaasontsteking?

Tweederde van de Nederlandse vrouwen heeft wel te maken gehad met een blaasontsteking. Heel vervelend. Dat branderige en pijnlijke gevoel daar beneden als je wilt plassen, wil je zo snel mogelijk kwijt. Zeventig procent van de vrouwen rent gelijk naar de huisarts voor een antibioticakuurtje als ze het voelen branden, maar is dit nodig? 

Wanneer kun je het beste kiezen voor antibiotica?

E-coli
Een blaasontsteking ontstaat, in tegenstelling tot wat veel vrouwen denken, niet door een lage weerstand of te lang wachten met plassen. Er is vaak maar één boosdoener en dat is de E-coli bacterie, ofwel de poepbacterie. Deze bacterie komt in je blaas door het verkeerd afvegen of tijdens het vrijen. Dit risico kan je al verkleinen door na een vrijpartij even te gaan plassen.

De symptomen die veel vrouwen ervaren bij een blaasontsteking zijn:

Zuurgraad verhogen
Veel vrouwen gaan heel veel drinken als ze de eerste klachten ervaren in de hoop de bacterie weg te spoelen. Helaas helpt dit vaak niet. Wat wel kan helpen is de zuurgraad in de blaas te verhogen door middel van cranberry. Drink dit als een sap of eet wat van deze heerlijke besjes. Het zuur kan de bacteriën doden. Ook een 5-daagse kuur uit de apotheek kan al wonderen doen. Het is belangrijk om niet gelijk naar de antibiotica te grijpen, omdat de resistentie toeneemt en het daarom minder goed gaat werken. Probeer eerst deze oplossingen in het vervolg. Mocht het niet helpen, of het wordt heel erg oncomfortabel ga dan alsnog naar de huisarts.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Mama en zo | Beeld: Unsplash