Let goed op: deze signalen kunnen wijzen op wondroos

wondroos

Je kunt wondroos herkennen aan een aantal duidelijke signalen

Een warme, pijnlijke en rode huid rondom een wondje, muggenbult of puistje: het wijst op wondroos. Deze bacteriële infectie in de diepere lagen van de huid zijn vaak met het blote oog te herkennen, maar soms kunnen ook andere signalen wijzen op wondroos. Wat je ertegen kunt doen en hoe je het herkent? Wij leggen het je uit.

Wondroos

Belroos of erysipelas: het zijn andere namen voor wondroos. Wanneer bacteriën via een beschadigde huid, door een puistje, wondje of muggenbult, binnendringen in de huid ontstaat er wondroos. Bacteriën met de naam streptokokken of stafylokokken settelen zich in de diepere lagen van de huid, waar ze vervolgens voor ontstekingen zorgen. Eigenlijk kan deze infectie op iedere plek van je lichaam optreden, maar in de meeste gevallen zien we wondroos op de benen. Extra bijzonder: wondroos ontstaat maar zelden aan beide kanten van je lichaam.

Dit zijn de symptomen

Wondroos komt voor in verschillende soorten en maten. Je kunt wondroos op tijd herkennen, mits je van de symptomen afweet. Onderstaande symptomen treden vaak op bij wondroos en kunnen behoorlijk ‘algemeen’ lijken. Toch is het belangrijk om bij onderstaande symptomen meteen een huisarts of huisartsenpost te bellen. Doe je dit niet, dan kunnen de klachten van wondroos verder uitbreiden.

  • Je ziet een rode plek, die snel groter wordt. Zit de plek op je been? Dan kan deze plek er rood en glanzend uit gaan zien. Ook voelt de plek pijnlijk aan.
  • Je voelt je ziek. Je ervaart een misselijk, rillerig en vermoeid gevoel, vaak gepaard met hoofdpijn.
  • Je krijgt blaren of pusblaasjes op de warme, rode plek.

Extra tekenen die wijzen op wondroos

Ben je er niet zo snel bij? Dan kunnen er meer klachten optreden. Onderstaande signalen treden ook op bij wondroos.

  • Een holte onder de huid vult zich met put. Er is hierbij sprake van een abces.
  • Er ontstaat veel vocht in het lichaamsdeel waar de wondroos zit.
  • Hoge koorts treedt op.
  • Bacteriën belanden in de bloedbaan, dit wordt sepsis genoemd. Hierbij is het inschakelen van een arts enorm belangrijk.

Wondroos behandelen

Na het constateren van wondroos is het belangrijk een arts in te schakelen, zodat er antibiotica kan worden voorgeschreven. In de meeste gevallen ontvang je antibiotica in de vorm van tabletten, maar in de ergste gevallen wordt deze medicatie zelfs via een infuus toegediend. Laatstgenoemde treedt echter vaker voor bij mensen die een andere, onderliggende aandoening hebben. Door het gebruik van antibiotica zal de wondroos snel verdwijnen, al kan het nog zo’n vier tot zes weken duren tot de zwelling en roodheid is verdwenen.

Lees ook: 8 signalen dat het tijd is voor een oogtest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels