Dit kun je doen als je gescheurde mondhoeken hebt

gescheurde-mondhoeken

Hier komt het door en dit kun je eraan doen

Iedereen heeft er weleens last van: gescheurde mondhoeken. Het ziet er niet alleen pijnlijk uit, het is het ook. Bovendien kunnen herstelde mondhoeken zo weer openscheuren, waardoor je opnieuw met het probleem zit. Wat kun je eraan doen en hoe kom je er blijvend van af?

Vocht in de plooien

Gescheurde mondhoeken ontstaan in de meeste gevallen doordat er vocht in de plooien van de mondhoeken achterblijft. Dat zorgt ervoor dat de huid daar zacht wordt, waardoor hij makkelijk uit kan scheuren. Ook is het een goede voedingsbodem voor gisten, bacteriën en schimmels. Op het moment dat zij vrij terrein krijgen, kunnen mondhoeken snel ontstoken raken.

Je kunt gescheurde mondhoeken vrij makkelijk herkennen. Naast scheurtjes is de huid er vaak wit en zacht. Soms kan de huid rondom een mondhoek ook geïrriteerd raken of kapot gaan. Zie je een gele korst? Dan is de kans groot dat je last hebt van een schimmelinfectie of bacteriële infectie in je mondhoek.

Stand van je gebit

Iets waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt bij een gescheurde mondhoek, is dat de stand van je gebit daar ook invloed op kan hebben. “Een sterk gesleten gebit of gebitsprothese waardoor de beet inzakt, kan de aanleiding zijn), aldus Anita Visser (hoogleraar Gerodontologie aan de Rijksuniversiteit Groningen). Ook een grote overbeet kan plooivorming in je mondhoeken veroorzaken. In de plooien bij de mondhoeken blijft dan gemakkelijk speeksel achter, wat dus voor scheuren kan zorgen. Heb je vaak last van gescheurde mondhoeken en heb je het idee dat je gebit daarin bijdraagt? Raadpleeg dan je tandarts voor advies en een eventuele behandeling.

Ouderen hebben sneller last van kapotte mondhoeken, omdat ze meer plooivorming hebben dan jongeren. Ook is hun huidelasticiteit minder en hebben ze vaak een verlaagde weerstand, waardoor ze vatbaarder zijn voor ontstekingen. “Soms worden ontstoken mondhoeken gezien bij mensen met een candida-infectie (gistachtige schimmelinfectie) in de mond”, aldus Visser.

De oplossing

Wat kun je doen als je gescheurde mondhoeken voor eens en voor altijd wilt bestrijden? Meestal wordt miconazolcrème aanbevolen. Die doodt gisten en schimmels, onder andere de vaak voorkomende candida-gist. Visser vertelt dat je de crème het beste vier keer per dag kunt aanbrengen. “Hij mag niet gebruikt worden door mensen die bepaalde bloedverdunners innemen, omdat de werking van die bloedverdunners dan versterkt wordt.” Indien je er meer advies over wilt, is het verstandig om de apotheker te raadplegen.

Daarnaast wordt online vaak genoemd dat je zinkolie/-crème/zalf kunt gebruiken. “Dit kan helpen om de kapotte huid te herstellen, maar het is niet erg effectief tegen schimmels en andere microflora”, aldus Visser. Ook vaseline wordt weleens genoemd. Daar is Visser minder enthousiast over, omdat het bacteriën en gisten niet doodt. “Je kunt zoveel smeren als je wilt, maar het gaat het probleem niet oplossen.” Iets wat wel enorm helpt, is een goede mondhygiëne. Ook is het handig om zo min mogelijk aan je mondhoeken likt, zodat je ze niet continu vochtig en kwetsbaar houdt.

Lees ook: Alles over migraine: zo kan die aandoening tot uiting komen

Bron: Radar | Beeld: iStock