Dit moet je doen wanneer de koolmonoxidemelder afgaat

koolmonoxidemelder

Zo voorkom jij een koolmonoxidevergiftiging

Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel, bijvoorbeeld een kachel, geiser of cv, kan een groot gevaar met zich meebrengen: koolmonoxidevergiftiging. Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om in ieder huis een rookmelder te hebben, maar er bestaan ook koolmonoxidemelders. Wat moet je doen als deze afgaat?

Gevaarlijk

Koolmonoxidevergiftiging is een vergiftiging die je nauwelijks doorhebt en daarom ook bekend staat als een echte sluipmoordenaar. Wanneer je koolmonoxide inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Je kunt er zelfs aan overlijden. Het gevaarlijke aan koolmonoxide is dat het geur- en kleurloos is. Je kunt het dus niet waarnemen. Dit leidt ertoe dat veel mensen een vergiftiging niet doorhebben en de symptomen toeschrijven aan een andere oorzaak, met mogelijk de dood als gevolg. Het is daarom heel belangrijk om een verwarmingstoestel minimaal één keer per jaar te laten controleren, je huis goed te ventileren en alert zijn op een aantal symptomen. Om te voorkomen dat je met een vergiftiging te maken krijgt is het verstandig om een koolmonoxidemelder aan te schaffen en deze in de buurt van het verwarmingstoestel te installeren. Doe dit niet alleen in huis, maar ook bijvoorbeeld in je caravan, boot of andere afgesloten ruimten.

Symptomen

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een koolmonoxidevergiftiging:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Duizeligheid
  • Gezichtsstoornis
  • Vermoeid
  • Hartkloppingen

Wat als de melder afgaat?

Wat je moet doen als de koolmonoxidemelder in je huis afgaat? Kijk ten eerste hoeveel ppm (parts per million) de melder aangeeft. Het kan namelijk vals alarm zijn.  De meeste melders gaan af als er voor langer dan een uur 50 ppm wordt waargenomen. Als je een 50 of hoger op de melder ziet staan, moet je meteen actie ondernemen. Open de ramen en deuren, schakel de geiser of cv uit en haal eventuele slachtoffers uit de ruimte. Schakel hierna direct hulp in. Blijf zeker 10 minuten nadat de melder is afgegaan buiten totdat het gas is verdwenen.

Lees ook: Pas op! Deze lekkere etenswaren zijn heel gevaarlijk voor je hond

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pixabay