Heb jij last van het dode-billen-syndroom? Zo check je het

Je kunt het heel gemakkelijk testen

Grote kans dat je nog nooit hebt gehoord van het dode-billen-syndroom. Dat hadden wij ook niet, tot een tijdje geleden. En eerlijk is eerlijk: het klinkt ook wel een beetje creepy. Nu valt dat gelukkig wel mee, maar vervelend is dit syndroom wel. Vooral omdat je er weinig voor hoeft te doen om het te krijgen. Wanneer je hele dagen zit, bijvoorbeeld op school, achter de kassa of op kantoor, is het oppassen geblazen. In dit artikel leggen we je precies uit wat de aandoening inhoudt en hoe je er weer vanaf komt.

Je hoeft er maar weinig voor te doen om last te krijgen van het dode-billen-syndroom.

Dode-billen-syndroom

De uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’ heb je vast weleens voorbij horen komen. We zitten met z’n allen veel te veel én veel te lang. Volgens RTL Nieuws is Nederland zelfs ‘zitkampioen’ van Europa en dat is geen titel waar we trots op mogen zijn. Zitten is namelijk helemaal niet goed voor je. Veel en lang zitten is dan ook dé oorzaak van het dode-billen-syndroom. In een interview met FunX vertelt Franca van Gezondheidsnet over deze aandoening: “Feitelijk is het dode-billen-syndroom niets anders dan een stijve kont. Dat komt vanuit de heupen en betekent eigenlijk dat je billen in een soort ruststand verkeren.”

Voldoende beweging

Oké, veel zitten is dus niet goed voor je, maar wat is dan de oplossing? Wanneer je de hele dag in de schoolbanken, achter een bureau of achter het stuur zit omdat je studie of je werk dat nu eenmaal van je vraagt, is ‘minder zitten’ niet echt een optie. Franca legt uit wat wél werkt: ”Zorg naast al dat zitten ook voor voldoende beweging. Echter, ook al sport je genoeg, feit blijft dat je er wel een grotere kans op hebt wanneer je – zoals de meeste mensen doen hier in Nederland – 8,5 uur achter elkaar zit.

Vervelende gevolgen

Wanneer je het dode-billen-syndroom eenmaal te pakken hebt, kan dat verschillender problemen veroorzaken. ”Evenwichtsproblemen bijvoorbeeld, maar vooral ook heup en rugpijn en dat is toch wel heel erg vervelend. Dat komt omdat je in andere spieren van je lichaam kracht gaat zoeken, waardoor je ze onnodig belast”, verklaart Franca. Voorkomen is daarom ook in dit geval beter dan genezen. Franca raadt aan om elk half uur even je benen te strekken en je billen af en toe even samen te knijpen wanneer je zit. Want lang zitten is in principe niet zo erg, zo vertelt ze, als je je spieren maar regelmatig in beweging brengt.

Doe de test

Hoe je checkt of jij er last van hebt? Een makkelijke methode is om te gaan staan en één van je benen op te tillen. Houd hierbij je knie naar voren, in een hoek van ongeveer 90 graden. Zakken jouw bekken en billen nu een beetje richting de kant van het been dat je optilt? Dan kan dit wijzen op het dode-billen-syndroom. In dit geval is het verstandig een fysiotherapeut of personal trainer te raadplegen. Hij of zij kan je helpen je billen weer ‘wakker’ te maken en de klachten te laten verdwijnen.

Lees ook: Deze veelvoorkomende klacht kan een voorteken van artrose zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash