Deze drie symptomen kunnen wijzen op leververvetting

Risicofactoren

De kans dat je lever aan het vervetten is, is groter wanneer je overgewicht hebt (BMI boven de 25) of lijdt aan diabetes type 2. Ook het metaboolsyndroom, ook wel pre-diabetes genoemd, is een risicofactor. Volges het RIVM heeft maar liefst een kwart van de Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 70 jaar last van het metaboolsyndroom. Meestal zonder dat ze er zelf erg in hebben. Hierbij geldt: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het hebt. Ook overmatig alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken.

Leververvetting tegengaan

Gelukkig kun je de vervetting van je lever tegengaan. Dit doe je door je levensstijl aan te passen, oftewel: meer bewegen en ongezonde voeding zo veel mogelijk laten staan. Hierdoor neemt de vetstapeling in je lichaam vaak vanzelf af, of het verdwijnt helemaal. Zelfs een lever met veel littekens kan op deze manier soms nog een beetje herstellen.

Diagnose

Heb je het vermoeden dat er iets aan de hand is met je lever? Door vervetting en ontsteking kan hij wat vergroot of gevoelig zijn. Je huisarts kan voelen of dit inderdaad het geval is. Wanneer je lever daadwerkelijk vergroot is, kan je huisarts aanvullend onderzoek laten doen. Leververvetting is bijvoorbeeld heel goed te zien met behulp van een echo.

Pagina 2/2

Lees ook: Trombose: weet jij wat het is?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Maag Lever Darm Stichting, Margriet | Beeld: Pexels