Aan deze symptomen herken je dat je lever aan het vervetten is

Zo draai je het proces van vervetten weer terug

Als je lever aan het vervetten is, dan slaat het orgaan steeds meer vet op. Hierdoor kan de lever z’n werk niet meer goed uitvoeren. Hij zal dus veel minder ontgiftende stoffen uitstoten, waardoor dit ophoopt in je lichaam.

Hoe merk je dat dit gaande is en nog belangrijker; hoe kom je er weer vanaf?

Alcohol?

Mensen denken vaak dat leverproblemen enkel ontstaan door langdurig, overmatig drinken. Dit is echter lang niet altijd het geval. Ze kunnen ook ontstaan doordat je verkeerd eet. Als je veel slechte vetten, snelle koolhydraten eet en daarbij veel stilzit, dan zul je ook leververvetting kunnen krijgen. Zo’n twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van een lever die aan het vervetten is. Dit zijn drie en een half miljoen mensen!

Symptomen

Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat dit gaande is. Als je echt symptomen krijgt, dan is het vaak al te laat heb je al levercirrose. Dit houdt in dat de celleb zijn afgestorven en vervolgens zijn gaan ontsteken. Dit resulteert in littekenweefsel en hierdoor kan het orgaan zijn werk niet meer goed uitvoeren. Toch zijn er wel symptomen die kunnen wijzen op een leververvetting. Sommige mensen hebben last van vermoeidheid en een vreemde voor hun onverklaarbare pijn rechts bovenin de buik. Daarbij kan het ook gepaard gaan met misselijkheid, spierzwakte en gewichtsverlies.

Omkeren

Gelukkig is je lever nog wel te redden. Dit orgaan is namelijk heel erg goed in zichzelf herstellen. Zolang hij nog niet gehuld is in littekenweefsel, kun je zelf nog veel doen. Hij kan zelfs weer helemaal herstellen. Om je lever een flinke herstelboost te geven moet je: vaker bewegen, gezonder eten en ook een beetje afvallen als je te zwaar bent.

Lees ook: Deze 5 dingen weet je huisarts direct over je als je de praktijk binnenloopt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Thuisarts, Maag Lever Darm Stichting | Beeld: pxhere