Eén op de drie coronapatiënten kampt maanden later nog met mentale klachten

coronapatiënten mentale klachten

De gevolgen van het coronavirus zijn nog lang merkbaar

Als het snotteren, de koorts en de ademhalingsproblemen voorbij zijn, zijn de gevolgen van het coronavirus voor veel coronapatiënten nog lang merkbaar. Zo heeft een derde van alle coronapatiënten die de besmetting overleeft zes maanden later nog last van geestelijke of neurologische klachten. 

Mentale klachten

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze week verscheen in The Lancet Psychiatry. Onderzoekers namen de dossiers van 230.000 coronapatiënten onder de loep. Zij kwamen tot een heftige ontdekking: 34 procent van hen was zes maanden na de coronabesmetting gediagnosticeerd met een mentale aandoening. Vooral patiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care hebben gelegen, hebben een grote kans op blijvende geestelijke of neurologische klachten, blijkt uit het onderzoek.

Geestelijke problemen

De coronapatiënten hadden het vaakst last van angststoornissen (17 procent), gevolgd door problematische stemmingswisselingen (14 procent). Voor ruim tien procent van de patiënten geldt dat dit de eerste keer is dat zij de diagnose van een geestelijke aandoening kregen.

Neurologische klachten

Naast de geestelijke problemen hebben ex-coronapatiënten een verhoogd risico op neurologische klachten. Denk hierbij aan hersenbloedingen (0,6 procent), beroertes (2,1 procent) en dementie (0,7 procent). Aan de cijfers te zien is de kans op neurologische klachten aanzienlijk lager dan op psychologische problemen, maar de kans hierop blijft hoger dan bij mensen die geen corona hebben gehad.

Chronische aandoeningen

Tot slot vergeleken de onderzoekers de dossiers van de ex-coronapatiënten met die van 100.000 grieppatiënten en van 236.000 mensen met luchtweginfecties. Ook hier kwamen schokkende resultaten uit. Bij corona bleek de kans op mentale aandoeningen maar liefst 44 procent hoger te zijn dan bij griep, en 16 procent hoger dan bij andere luchtweginfecties. Dat is zeker zorgwekkend te noemen, vindt hoofdauteur Paul Harrison, die verbonden is aan de Universiteit van Oxford. “Veel van deze aandoeningen zijn chronisch”, waarschuwt hij. Hij vreest dan ook dat het geestelijke effect van het coronavirus op de wereldbevolking ‘aanzienlijk’ kan worden.

Lees ook: Kabinet wil eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Bron: RTL Nieuws | Beeld: iStock, Fizkes