Emotie-eten is niet jouw schuld: het is je aangeleerd als kind

emotie-eten
Emotie-eten wordt kinderen aangeleerd

Uit onderzoek van de University College London blijkt dat emotie-eten als kind wordt aangeleerd. Volwassenen die naar eten grijpen als ze emotioneel zijn, met name verdrietig of boos, hebben dit waarschijnlijk als kind aangeleerd gekregen. Het komt dus niet door je genen maar door de opvoeding. 

Leer je kind dit niet aan.

Obesitas

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 400 Britse tweelingen, waarvan de helft uit gezinnen met obesitas kwamen en de andere helft uit gezonde gezinnen. Uit dit onderzoek bleek dat in de gezinnen waar obesitas voorkwam de kinderen vaak getroost werden met eten. Hadden ze tranen? Dan kregen ze wat lekkers. Zo leerden kinderen hun negatieve emoties dus te verdringen met eten.

Aangeleerd

Sommige mensen snakken in stressvolle situaties naar eten, anderen maakt het niet zoveel uit. Dit heeft alles te maken met of je als kind eten aangeboden kreeg als je emotioneel was. Dus of jij stress en emoties jouw eetlust laat beïnvloeden, ligt puur aan je opvoeding. Het heeft niets met genen te maken. Als jij vroeger als kind een snoepje kreeg als troost, is de kans groter dat jij snakt naar eten als je emotioneel bent. Anderen krijgen juist minder honger als ze stress hebben of emotioneel zijn.

Risico

De onderzoekers proberen ouders ervan te overtuigen hun kinderen niet als troost iets te eten aan te bieden. Hierdoor verhoogt namelijk niet alleen het risico op obesitas, maar ook op eetstoornissen als anorexia nervosa en boulimia. Er is te weinig onderzoek gedaan naar het effect van eetgewoontes op jonge leeftijd, volgens de wetenschappers. In de toekomst willen wetenschappers meer kinderen volgen om te kijken hoeveel invloed hun opvoeding heeft op hun latere eetgedrag en of eetstoornissen voorkomen kunnen worden.

Lees ook: Stap voor stap: zo maak je je wasmachine schoon

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Lindanieuws | Beeld: Pexels