NVWA waarschuwt: geloof niet alles wat over etherische olie wordt gezegd

etherische olie

De claims die over de olie worden gedaan kunnen gevaarlijk en misleidend zijn

Etherische oliën winnen snel aan populariteit. Misschien heb jij er ook wel een paar in huis vanwege de  heerlijke geur of om mee te ontspannen in bad. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt echter dat we niet alles moeten geloven wat er over de oliën wordt gezegd. Sommige beweringen van verkopers kunnen namelijk misleidend zijn. Zo zouden bepaalde oliën volgens verkopers helpen bij ernstige ziekten, zonder dat dit ooit is bewezen. “Het is een overtreding van de wet en het mag gewoon niet”, waarschuwt de NVWA. 

Populaire olie

Etherische oliën zijn bij veel (natuur)drogisten verkrijgbaar. Geurtjes als lavendel, pepermunt of citroen worden aangeboden als veelzijdige middeltjes. Zo kun je de natuurlijke oliën gebruiken in een (voeten)bad, bij een massage, in zelfgemaakte huishoud- of verzorgingsproducten of in een verstuiver. Doordat veel mensen enthousiast zijn over de werking van de etherische oliën, wordt er steeds meer misbruik gemaakt van hun populariteit. Zo gaan er (onware) claims rond over het zogenaamde wondermiddel. Vooral online verkopers van de oliën doen beweringen die gevaarlijk kunnen zijn.

Verboden claims

Online brengen verkopers de olie aan de man door een geneeskrachtige werking toe te schrijven aan bepaalde etherische oliën. Zo zouden verschillende soorten oliën helpen bij kanker of de zieke van Lyme, terwijl dit nooit is bewezen. Volgens de NVWA zijn dit  gevaarlijke beweringen. “Mensen die dit lezen denken misschien: ik ga niet naar een dokter, maar ik ga aan de citrusolie om mijn ziekte te genezen”, meldt de organisatie aan de NOS. Met deze onbewezen claims overtreden verkopers de wet en kunnen ze (zieke) mensen in gevaar brengen.

Geen controle op ‘netwerkmarketing’

Het probleem van de valse claims zit hem vooral in de zogenoemde ‘netwerkmarketing.’ Dit houdt in dat mensen die de olie kopen, zelf een wat geld bij kunnen verdienen door de olie ook aan te prijzen binnen hun eigen kring. Dit gebeurt veel in groepen op Facebook en Instagram. Mensen kunnen in dergelijke groepen ongecontroleerd claims maken over wat de olie voor de gezondheid doet – maar dit is illegaal. De Keuringsraad keurt dit gedrag ook af: “Mensen moeten geloven wat ze willen geloven, maar ze mogen niet voorgelogen worden.”

Lees ook: 7 redenen om een flesje amandelolie in huis te halen

Bron: NOS | Beeld: Unsplash