Gebruik jij vaak paracetamol? Volgens onderzoek is het helemaal niet zo onschuldig

 

Paracetamol is niet zo onschuldig als gedacht

Je herkent het vast; een zeurend gevoel in je hoofd of een nare steek in je buik en je grijpt gelijk naar de paracetamol. Zo slecht kan zo’n pilletje toch niet zijn en je bent wel van die ongemakken af. Helaas moeten we je teleurstellen, paracetamol blijkt helemaal niet zo onschuldig te zijn als we allemaal dachten. 

Uit onderzoek van het IVM blijkt dat ons paracetamolgebruik niet zonder risico’s is.

Onjuiste pillen
We schijnen het met z’n allen nogal lastig te vinden om een geschikt pilletje te vinden bij de specifieke kwaal. Niet alle pijnstillers werken voor alle pijntjes en daar gaat het vaak al mis. Sommige pijnstillers zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen of kinderen. Daarbij mag je sommige pijnstillers maar een specifiek aantal dagen achter elkaar slikken, omdat er anders een risico is op maagklachten.

Men is onterecht van mening dat pijnstillers zonder recept onschadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Uit de conclusies van het onderzoek blijkt:

  • 83 procent gebruikt paracetamol, bijna 18 procent zelfs dagelijks. Zo’n 80 procent leest nooit de bijsluiter.
  • Meer dan 60 procent vindt het gebruik van paracetamol veilig. Maar: meer dan 50 procent blijkt een te hoge dosering te slikken, met gezondheidsrisico’s tot gevolg.
  • 40 procent gebruikt weleens ibuprofen, waarvan 8 procent zelfs dagelijks (op recept of advies van de huisarts).

Voortaan is het slim om eerst een wat water te drinken of wat frisse lucht op te snuiven, voordat je naar de pillen grijpt.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels