‘Geen uitstrijkje nodig om baarmoederhalskanker in vroeg stadium op te sporen’

Een urinetest zou in plaats van een uitstrijkje kunnen worden gebruikt

Iedere vrouw tussen de 30 en 60 jaar krijgt elke vijf jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Een oproep die veel vrouwen negeren, waardoor er jaarlijks veel vrouwen overlijden aan deze diagnose. En juist voor dit probleem lijkt nu een oplossing bedacht te zijn.

Vroeg stadium

Door baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, kan er veel ellende voorkomen worden. Vrouwen ontvangen een oproep voor een uitstrijkje, maar uit onderzoek blijkt dat niet iedere vrouw hier gebruik van maakt. De drempel zou te hoog liggen, waardoor in het afgelopen jaar slechts de helft van de vrouwen die een uitnodiging kreeg voor het bevolkingsonderzoek op kwam dagen.

Hoge drempel

De eendenbek, het uitstrijkje: het is voor veel vrouwen een reden om het onderzoek over te slaan. En dat probleem wil hoogleraar Renske Steenbergen aanpakken. Zij bedacht een eenvoudige manier om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen, namelijk een ingevoerde zelfafnametest waarmee je thuis aan de slag kunt gaan. Het gaat hierbij om een urinetest.

HPV-virus

Bij een onderzoek naar baarmoederhalskanker wordt er gekeken naar de aanwezigheid van het HPV-virus. Een langdurige infectie van het humaan papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Merk je vroegtijdig op dat er een HPV-infectie is, dan zou baarmoederhalskanker voorkomen kunnen worden. Volgens Steenbergen kan de urinetest aangeven of er een infectie van het HPV-virus aanwezig is, waarna je bij een arts verder onderzoek kunt ondergaan. Er moeten nog veel studies gedaan worden voordat de urinetest het uitstrijkje echt helemaal kan vervangen, maar volgens Steenbergen is het in ieder geval duidelijk dat het sowieso kan.

Lees ook: Droge ogen: dit is de reden dat je daar last van hebt

Bron: Margriet | Beeld: Pexels