Je gordijnen kunnen maar zo de boosdoener van dat griepje zijn

gordijnen

Zijn bij jou de gordijnen meestal dicht of open?

Het is winter dus de gordijnen zitten vaker dicht dan in de zomer. Het creëert een knus gevoel, maar het houdt ook de warmte beter binnen. Ook mensen met een woning aan de straat of waar je makkelijk naar binnen kunt kijken, hebben de gordijnen wat vaker dicht. Dit blijkt echter toch niet zo handig te zijn. 

Dit is waarom je je gordijnen overdag beter open kunt houden.

Onderzoek

Als je in de winter ’s ochtends opstaat, is het buiten vaak nog donker en wanneer je na een lange dag weer terugkeert naar de slaapkamer, is het ook al donker. Veel mensen laten de gordijnen daarom gewoon dicht, maar als we onderzoekers van de Universiteit van Oregon mogen geloven, is het beter om je gordijnen ’s ochtends wel te openen.

Bacteriën 

Volgens de bevindingen van de onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit, wordt de kans op een griepje verhoogd als je de gordijnen de hele dag dichthoudt. De onderzoekers veronderstellen dat natuurlijk licht bepaalde bacteriën doodt die zich in de ruimte bevinden. Echter, de omstandigheden in een donkere ruimte zouden dusdanig gunstig zijn voor deze bacteriën dat ze kunnen overleven en ons negatief kunnen beïnvloeden. Oftewel: we kunnen er een griepje door oplopen.

Bevindingen

Om tot deze bevindingen te komen, richtten de onderzoekers elf kamertjes in die allemaal identiek waren aan elkaar. Het enige verschil was de hoeveelheid licht die er in de ruimte kwam. Na negentig dagen namen de onderzoekers de ruimtes onder de loep en de donkerste kamer bevatte dubbel zoveel bacteriën dan de kamer waar wel veel licht binnenkwam. 

Lees ook: Zó vaak moet je je gordijnen wassen, wij hadden geen idee!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash