Deze 8 signalen kunnen wijzen op slaapapneu

Aan deze onverwachtse signalen kun je slaapapneu herkennen

Slaapapneu: behalve het luide gesnurk en happen naar adem in de nacht, weten we hier eigenlijk niet veel over. Deze aandoening in je slaap kan niet alleen vervelend zijn voor je partner – oftewel: wakker worden door al dat luide gebrom –, maar heeft ook effect op je dagelijkse leven. Niet alleen snurken, maar ook de volgende signalen kunnen wijzen op slaapapneu. Herken jij er een aantal? Schroom dan niet je huisarts eens te bezoeken. 

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij er tijdens het slapen een ademstilstand optreedt. Een ‘apneu’ is een pauze van de ademhaling die gemiddeld zo’n tien seconden duurt. Dit klinkt heftig, maar overkomt ons allemaal. Er is pas sprake van een slaapapneusyndroom wanneer je vaker van 10 keer per uur last hebt van ademstilstanden. Dit gaat vaak gepaard met flink wat snurk geluiden of waarbij er letterlijk naar adem wordt ‘gehapt’.

1. De hele dag moe

Gaap jij de hele dag door? Leg je het liefst je hoofd even op je bureau? Grote kans dat jij je gedurende de dag enorm moe voelt. Wanneer je vroeg onder de wol bent gekropen, geen heftige inspanningen hebt uitgevoerd of je geen stress ervaart, dan zou deze vermoeidheid weleens op slaapapneu kunnen wijzen.

2. Wakker worden met hoofdpijn

Heb je een goede nacht van zo’n 7 à 8 uur gehad, maar wordt je met bonkende koppijn wakker? Dan zou dit weleens kunnen wijzen op slaapapneu. De korte periodes waarin je geen adem haalt, kunnen namelijk de nachtrust flink verstoren.

3. Last van een kort lontje

Gauw op je tenen getrapt? Snel geïrriteerd? Dan heb je duidelijk last van een kort lontje. Door slaapapneu wordt je in de nacht geregeld wakker, waardoor je nachtrust niet erg goed is. Slaaptekort ligt hierdoor al gauw op de loer. Vervelend, want van te weinig slaap worden we nu eenmaal niet gezelliger.

4. Je rij-skills worden er niet beter op

Rij jij veel in je auto? Pas dan maar op. Uit onderzoek van Sleep blijkt dat mensen met slaapapneu 2,5 keer vaker in een auto ongeluk belanden. Door het extreme slaaptekort dat slaapapneu veroorzaakt, kunnen je rij-skills een stuk minder worden. Je bent minder alert, waardoor een ongeluk al gauw op de loer ligt.

Meer signalen lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2