Heb je nog altijd geen corona gehad? Dit zijn de mogelijke redenen

geen-corona

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je nog niet besmet bent geraakt

De laatste tijd gaat het in het nieuws een stuk minder vaak over corona. Het virus is door ander nieuws naar de achtergrond gedrongen. Ook merken we er een stuk minder van, omdat mensen nog amper ziek worden van een besmetting. Ben jij na twee jaar nog altijd niet besmet geraakt met het virus? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Luchtkwaliteit en hoeveelheid groen

Er zijn nog steeds veel mensen die niet besmet zijn geraakt met corona. Al twee jaar lang leven zij besmettingsvrij. Behoor jij (voor zover je weet) tot die groep? Het kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Allereerst kan het te maken hebben met de luchtkwaliteit op de plek waar je leeft. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er in gebieden met luchtvervuiling meer besmettingen plaatsvinden. Daarmee wordt bewijs geleverd dat het virus niet alleen via lichamelijk contact, maar ook via de lucht wordt overgedragen. Op plekken waar meer groen en open plekken te vinden zijn, bleek het aantal besmettingen juist lager te liggen. Bomen stoten namelijk een stofje uit dat voor een sterker immuunsysteem zorgt. Bovendien komen mensen in die gebieden minder vaak in contact met anderen, waardoor ze ook minder risico lopen op een besmetting.

Gewicht en beweging

Waarschijnlijk heb je al wel eerder berichten voorbij zien komen over de link tussen corona en gewicht. Inmiddels hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat mensen met obesitas drie keer zoveel kans hebben op een coronabesmetting. Het behouden van een gezond gewicht kan voor veel mensen dus zeker hebben bijgedragen aan besmettingsvrije jaren. Door minimaal drie keer per week een half uur te sporten, zorg je ervoor dat je immuunsysteem in optimale staat is. Je bloedsomloop wordt dan beter, waardoor je lichaam sneller bloedcellen naar plekken met infecties kan sturen en je dus sneller weer op de been bent. In veel gevallen zorgt het immuunsysteem er echter al voor dat infecties (waaronder een coronabesmetting) überhaupt niet voorkomen.

Vitamine D

Tot slot speelt de hoeveelheid vitamine D in je lichaam een rol. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de manier waarop je immuunsysteem op infecties reageert. Aan het begin van de pandemie werd gesuggereerd dat een hoog vitamine D-gehalte in je lichaam de kans op corona verkleinde. Inmiddels is daar in onderzoeken bewijs voor gevonden. Die onderzoeken benadrukken dat ook dat het belangrijk is om elke dag voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Lees ook: Jij wel corona gehad, maar je partner niet? Hier kan dat door komen

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Unsplash, Nick Fewings