De helft van de Nederlandse longpatiënten gebruikt hun puffer verkeerd

puffer

Het kan grote gevolgen hebben

Veel Nederlanders kampen met longproblemen. Als je astma, COPD of bronchitis hebt, is de kans groot dat je daarvoor een puffer hebt gekregen. Daarmee kun je medicatie inhaleren, waardoor je het snel minder benauwd krijgt. Helaas blijkt dat de helft van de Nederlanders hun puffer verkeerd gebruikt. Dit kan tot gevolg hebben dat de medicatie in je maag terechtkomt.

Goede voorlichting nodig

Hans in ’t Veen, longarts bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam, heeft in gesprek met LINDA.nl uitgebreid verteld over puffers. Hij legt onder andere uit dat er zo’n dertig verschillende soorten puffers bestaan in ons land, die allemaal net iets anders werken. Het is dan ook van belang dat iedereen die een puffer krijgt, ook goed wordt voorgelicht over het gebruik daarvan. Toch is dat waar het vaak misgaat. Bovendien raak je volgens In ’t Veen na een tijdje gewend aan een bepaald soort puffer, wat een eventuele overstap moeilijk maakt.

Verkeerd gebruik

“Een puffer is een medicijn dat alleen werkt als het bij een persoon past. Je moet op het juiste moment op het knopje van de puffer drukken en vervolgens inhaleren”, aldus In ’t Veen. Het gebruik van een puffer vergt een bepaalde techniek en dat gaat bij de helft van de Nederlandse longpatiënten dus niet goed. “In Nederland gebruikt een kleine miljoen mensen een puffer, dus reken maar uit hoeveel mensen het apparaat niet onder de knie hebben”, aldus de longarts.

Niet alleen uitleg op papier

Volgens In ’t Veen moet iedereen die een puffer krijgt een fysieke instructie krijgen van een longarts. Een uitleg op papier helpt volgens hem niet genoeg. “Als ik iemand met tekst uitleg hoe je een stropdas moet strikken, dan heb je ook geen idee wat je moet doen. Bij de puffer is het precies zo. Iemand moet het voordoen en dan kun je het zelf onder begeleiding gaan proberen. Dat een puffer zo complex werkt, is ook precies het probleem van het medicijn”, aldus de longarts.

Grote gevolgen

De gevolgen van verkeerd gebruik zijn namelijk groot. De medicatie die in de puffer zit kan in je maag komen, maar het kan ook gebeuren dat er schimmels en ontstekingen ontstaan in je keel. Dat heeft dan weer tot gevolg dat je tanden worden aangetast. “De ontstekingsremmers die bedoeld zijn voor de longen, komen in je maag en bloedbaan terecht. Op termijn heeft dat dus nare gevolgen”, aldus In ’t Veen. In sommige gevallen kan het zelfs tot een opname in het ziekenhuis leiden. Krijg je een nieuwe puffer? Dan kun je dus het beste om een demonstratie vragen, want daarmee voorkom je veel problemen.

Lees ook: Helpt het echt om te stomen als je verkouden bent?

Bron: LINDA.nl | Beeld: Unsplash, Sahej Brar