Déze invloed heeft de zomertijd op je lichaam en zo beperk je de schade

zomertijd

Dit doet de zomertijd met je lichaam

Aan het einde van deze maand zal de zomertijd weer ingaan. We moeten de klok een uurtje vooruit zetten wat betekent dat het langer licht zal zijn ’s avonds. Maar, in de nacht dat de klok een uurtje vooruit gaat, gaat er ook een uurtje van onze slaaptijd af. 

Voor de één goed nieuws, voor de ander een verschrikking: de zomertijd.

Gevolgen

Het ingaan van de zomertijd heeft voor veel mensen voordelen: het is ’s avonds langer licht waardoor we meer energie krijgen en weer meer zin hebben om dingen te ondernemen. Maar het betekent ook dat je lichaam uit je vertrouwde 24-uurs ritme wordt gehaald. Dit is best wel een aanslag op je lichaam; het gaat zelfs zo ver dat het aantal verkeersongevallen in de spits, fouten op het werk en hartinfarcten op de maandag na de ingang van de zomertijd maar liefst vijf procent hoger ligt dan normaal.

Zo overleef je het

Om de aanslag op je lichaam zo klein mogelijk te houden en snel te wennen aan de nieuwe tijd kun je de volgende tips opvolgen. Zo loop je snel weer ‘in de pas’:

1. Maak een ochtendwandeling

Door in de ochtend het natuurlijke daglicht op te vangen maakt je lichaam ’s avonds melatonine aan. Hierdoor kun je beter in slaap komen en lig je niet uren te woelen om vervolgens de volgende dag weer vermoeid wakker te worden.

2. Vermijd blauw licht

Het kan heel verleidelijk zijn om in bed nog even door je Facebook-tijdlijn heen te scrollen of een spelletje te spelen, maar je kunt dit blauwe licht dat van je telefoon afkomt maar beter vermijden. Het blauwe licht heeft namelijk hetzelfde effect op je lichaam als ochtendlicht, waardoor je hersenen het seintje krijgen dat het nog geen tijd is om te gaan slapen.

4. Probeer een ontspanningsoefening

Lig je op tijd in bed maar kun je de slaap niet vatten, omdat je lichaam je vertelt dat het toch écht een uur eerder is? Probeer dan eens een ontspannende ademhalingsoefening uit. Hierdoor word je rustiger, wat het makkelijker maakt om in slaap te vallen.

5. Slaap niet te lang uit

Ook al heb je door de ingang van de zomertijd weinig geslapen en ben je moe; slaap in het weekend niet langer dan 1,5 uur uit. Hierdoor zal je biologische klok namelijk nog meer uit het ritme raken dan deze al is.

Lees ook: Hoeveel weet jij eigenlijk over de zomer- en wintertijd? TEST je kennis hier!

Dit bericht bewaren bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: fotomontage

Array