Keelonsteking: dit is alles wat je erover moet weten

keelontsteking

Wij vertellen je er alles over

Mensen die weleens een keelontsteking hebben gehad, herkennen de symptomen direct: je keel voelt pijnlijk aan, je hebt moeite met slikken en je voelt je niet fit. Een keelontsteking kan het gevolg zijn van een virus of een bacterie. Het verkoudheidsvirus is vaak de grootste boosdoener, aangezien hierdoor de meeste keelontstekingen ontstaan. Benieuwd wat zo’n keelontsteking verder allemaal inhoudt? Wij leggen het je uit. 

Een keelontsteking ontstaat vaak plotseling.

Ontsteking

Een keelontsteking is eigenlijk een ontsteking van de keelamandelen en het strottenhoofd. Dit ontstaat door een infectie in de keelholte. Een keelontsteking herken je aan een rode en dikke keel met daarbij een pijnlijk gevoel in de halsklieren. Je voelt pijn bij het slikken en daarnaast kun je ook last krijgen van hoofd- en oorpijn.

Koorts

Vaak gaat een verkoudheid gepaard met een keelontsteking. Daarnaast zijn vooral mensen met een lage weerstand vaak de klos, aangezien dit het risico op een keelontsteking verhoogt. Aangezien je lichaam z’n best doet om de infectie te bestrijden, worden er veel afweerstoffen aangemaakt. Hierdoor verhoogt je lichaamstemperatuur en krijg je koorts.

Wat te doen

Koorts, een dikke keel en hoofd- en oorpijn: dit zijn symptomen waarmee je niet naar je werk vertrekt. De klachten van een keelontsteking kunnen hevig zijn, maar gaan vanzelf weer over. Probeer in ieder geval genoeg rust te nemen en de keel te koelen met een ijsje of een glas ijskoud drinken. Gorgel met zout water, verzacht de pijn met drop of keelsnoepjes en slik eventueel wat paracetamol. Let op: roken en alcoholische dranken kun je beter skippen!

Huisarts

Heb je echt flinke koorts te pakken? Dan is het verstandig een huisarts te raadplegen. De huisarts kan een antibiotica voorschrijven om de infectie zo snel mogelijk te bestrijden. Wanneer je regelmatig een keelontsteking hebt is het verstandig de huisarts hierover te informeren. Het kan in zo’n geval helpen om de keelamandelen te laten verwijderen.

Lees ook: Voorhoofdsholteontsteking: dit zijn de symptomen en behandelingen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest

Bron: DokterDokterThuisartsGezondheidsplein| Beeld: Unsplash