Last van een winterdip? Déze fruitsoort maakt je gelukkig

Dat wordt inslaan!

Er lijkt geen einde aan de winter te komen, en dat zorgt voor veel mensen nogal eens voor een dipje. Gelukkig kun je jezelf wat blijer eten! Er is namelijk één fruitsoort dat je helemaal happy schijnt te maken, en dat is… de kiwi! 

Gezondheidsvoordelen

Hoewel het bruine, harige uiterlijk van kiwi’s misschien niet gelijk heel aantrekkelijk lijkt, bevat de vrucht tal van gezonde voedingsstoffen. Het frisse groene of zoete gele vruchtvlees zit namelijk boordevol vitamines. Door slechts één groene kiwi te eten, voldoe je al aan je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Kies je voor de gele variant, een gladdere en vaak duurdere optie, dan krijg je een nóg hogere dosis vitamine C binnen. Maarre, deze vitamines zijn niet alleen goed voor je lichaam, ze kunnen ook je emoties positief beïnvloeden.

Het onderzoek

Hoe dat kan? Nou, het heeft alles te maken met de volop aanwezige vitamine C in kiwi’s en het effect daarvan op je humeur. Onderzoek van de Larestan University of Medical Sciences in Iran wijst uit dat mensen met depressieve klachten een verschil in hun humeur ervaren wanneer ze vitamine C-supplementen innemen. Maar volgens Britse onderzoekers kun je in plaats van tabletten ook gewoon kiwi’s eten.

Voor het onderzoek volgden deze wetenschappers 150 proefpersonen die een bepaald dieet volgden. De groep werd in drieën verdeeld: één deel at dagelijks twee kiwi’s, een ander deel nam de vitaminesupplementen, en het laatste deel kreeg een placebo. Na slechts vier dagen merkte de groep die dagelijks twee kiwi’s at al verbetering in hun humeur. En na twee weken volden ze zich zelfs optimaal. De groep die vitaminesupplementen nam, merkte pas na twaalf dagen een lichte verbetering in hun stemming op, maar bereikte nooit hetzelfde geluksniveau als de kiwi-groep. De placebogroep rapporteerde geen veranderingen.

Goed voornemen

Hoewel de resultaten suggereren dat deze fruitsoort je humeur daadwerkelijk kan verbeteren, moeten we voorzichtig zijn met het trekken van conclusies. Het Britse onderzoek werd namelijk gesponsord door een kiwi-merk, wat de objectiviteit van de resultaten zou kunnen beïnvloeden. Bovendien kan de testgroep zich mogelijk beter hebben gevoeld omdat ze fruit aten, en daardoor verwachtten dat ze zich beter zouden voelen. Helemaal waterdicht is het onderzoek dus niet, maar desalniettemin kan het nooit kwaad om wat meer kiwi’s te gaan eten!

Lees ook: Deze 6 voedingsmiddelen veroorzaken gaatjes in je gebit

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels