Lukt het je niet om af te vallen? Het kan hierdoor komen

af te vallen

Aha, zo zit de vork in de steel

Veel mensen willen wel een kilo of drie afvallen. Toch is afvallen vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel je je nog zo hard in het zweet kunt werken in de sportschool en goed op je voeding let, lukt het soms niet om af te vallen. Heb je veel last van stress? Uit Brits onderzoek blijkt dat stress een van de grootste oorzaken is waardoor het niet lukt om af te vallen.

Heb jij veel last van stress?

Onderzoek

Onze overzeese buren namen onder de loep waarom het sommige mannen en vrouwen maar niet lukt om af te vallen. Uit het onderzoek, dat onder 2500 Britse mannen en vrouwen werd gehouden, blijkt dat personen die een hoog gehalte van het stresshormoon cortisol hebben, een bredere taille hebben. Ook hebben degenen bij wie meer cortisol werd ontdekt een hoger BMI dan de groep die aangaf weinig of geen stress te ervaren. Bij degenen die obesitas hebben, ligt het cortisol-gehalte het hoogst.

Hoe komt het?

Er zijn twee redenen, waarom het niet lukt om af te vallen als je veel stress hebt. Als je veel stress hebt, verbrandt je lichaam het eten dat je verorbert niet, maar slaat je lichaam dit op als vet. Dit vet kun je namelijk ‘goed gebruiken’ omdat er moeilijke tijden aankomen. Een andere reden is dat je jezelf sneller wilt belonen met een zoete of vette snack als je stress hebt. Daarnaast ben je ook gevoeliger voor aanbiedingen en koop je veel sneller die mini Marsjes die in de bonus zijn dan die appels.

Overgewicht van stress of stress van overgewicht?

De onderzoekers konden (nog) niet aantonen of mensen de stress krijgen van overgewicht of dat het overgewicht ontstaat door stress. Een ding dat wel duidelijk is, is dat overgewicht de kans op onder andere diabetes en hart- en vaatziekten kan vergroten. Pieker je vaak? Met deze truc vrolijk je jijzelf op in 60 seconden.

Lees ook: Blijf jij maar snotteren? Deze tekenen wijzen erop dat je ziek bent door stress

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Free Stock Photos