Met deze medicijnen moet je oppassen bij hoge temperaturen

medicijnen

In deze gevallen is het oppassen geblazen

Op dagen waar de temperaturen heel hoog liggen, nemen we allerlei voorzorgsmaatregelen om oververhitting te voorkomen. Daarbij is het ook nog eens zo dat mensen die bepaalde medicijnen slikken extra moeten oppassen. Er zijn namelijk meerdere medicijnen die ervoor zorgen dat je lichaam anders op hoge temperaturen reageert.

Gevoelig voor hitte

Kun je niet goed tegen hitte? Dat kan meerdere redenen hebben. Het kan te maken hebben met je leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe minder goed je hersenen je lichaamstemperatuur kunnen regelen. Daarnaast kunnen kinderen, mensen met bepaalde ziektes en mensen met overgewicht vaak minder weerstand bieden tegen hitte. Tot slot kunnen medicijnen er tijdens een hittegolf voor zorgen dat je je niet lekker voelt. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die je lichaamstemperatuur regelen en medicijnen die ervoor zorgen dat je meer vocht verliest. Tijdens dagen met hoge temperaturen kan de hitte de boel uit balans brengen.

Antidepressiva en plaspillen

Als je antidepressiva slikt, wordt je lichaamstemperatuur daar iets hoger van. In de winter merk je daar niet veel van, maar tijdens warme dagen wel. Je raakt een stuk sneller oververhit en kunt meer gaan zweten, waardoor je uitgedroogd raakt. Ook voor mensen die plaspillen slikken is het risico hoog. Die medicijnen zorgen er namelijk ook voor dat je meer vocht kwijtraakt, waardoor je snel kunt uitdrogen. Daarnaast kunnen die medicijnen de balans van zouten in je lichaam verminderen.

Pijnstiller en Parkinsonmedicatie

Naast bovengenoemde medicijnen is het oppassen geblazen met medicijnen voor de Ziekte van Parkinson. Die medicijnen zorgen er namelijk voor dat je minder zweet, waardoor het je lichaam meer moeite kost om af te koelen. Ook pijnstillers en antihistaminetabletten kunnen je gevoeliger maken voor warmte. Pas dus altijd goed op, zorg ervoor dat je voldoende drinkt en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Merk je dat je veel last hebt? Neem dan altijd contact met je huisarts op om te overleggen over het gebruik van de medicatie.

Lees ook: Aha: zo voorkom je opgezwollen voeten met warm weer

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay